SAHLGRENSKA universitetssjukhuset i Göteborg har fått en ny styrelseordförande. Han heter Henrik Ripa och har inlett sitt ordförandeuppdrag på ett mycket kontroversiellt sätt.

600 läkare har i ett protestbrev klagat över sakernas tillstånd på sjukhuset och uttryckt sin oro för hur detta kan drabba patienterna.

Nu har Ripa gått ut och talat om det olämpliga i att organisera sig och samla in namnunderskrifter samt att ha gjort detta offentligt. Kritik skall skötas internt och inte göra patienterna rädda, säger Ripa.

I en intervju i Göteborgs-Posten jämför han med en flygkapten som säger att ”vi har så tuffa arbetsförhållanden att jag inte vet om vi kommer att landa idag”.

Liknelsen är nog endast giltig om passagerarna märker detta på samma sätt som patienterna om inte läkarna kan operera.

PROFESSOR Gunnar Myrdal myntade uttrycket att ”fakta sparkar” det vill säga att om verkligheten visar en sak spelar det ingen roll om någon försöker förtiga den. Därför är yttrandefriheten mera viktig än styrelsens bekvämlighet. Vilket jag vill illustrera med ett eget exempel. Jag har fått reda på att vårdgaranti gäller efter viss tid vilket låter tryggt. Men det finns ingen skyldighet för någon att uppfylla garantin. Detta innebar för min del att jag fick vänta i nästan ett år eftersom det saknades resurser på Sahlgrenska. Skulle personalen på sjukhuset ha talat om för mig att det fanns resurser och att det var på grund av någon okänd illvilja som gjorde att jag inte kunde få någon operation? Att jag till slut fick en operation var på grund av personal på sjukhuset som ordnade en operation vid ett annat regionsjukhus.

Det förefaller inte vara den bästa början för en ledare att trampa på personalens grundlagsfästa yttrandefrihet för att han tror att styrelsen och patienterna kan bli oroade. Men han anser inte att det alltid är bättre att beskriva verkligheten som människor upplever den än att försköna något som ändå avslöjas.

Föregående

Du har förslagsrätt utan krångel

Nästa

Kinesisk jätte till Trollhättan