DET GICK ENLIGT prognosen då Göteborgs kommunfullmäktige röstade om den kommunala budgeten i eftermiddags. Alliansens förslag gick igenom. Det vann i slutvoteringen med handbollssiffrorna 23-17 över det socialdemokratiska.

Göteborg klarade vad riksdagen ännu inte gått i land med. Alltså att få till ett styre. Men det är svagt. Alliansen – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – äger bara 24 mandat tillsammans av de totalt 81.

Med hjälp av en ohelig allians med vänsterblocket Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har man säkrat de tunga posterna i kommunstyrelsen och nämnderna. Vänsterblocket lägger ner sina röster för att släppa fram alliansbudgeten.

Vänskapsband ska man nog inte tala om här.

För som en känd fotbollsspelare sade:

– Det finns inga vänskapsmatcher!!!

DEN MÄRKLIGA konstruktionen i Göteborg kallas helt enkelt politik. Men bräcklig ser den alltså ut att vara. Det blir intressant att följa fortsättningen. Kan detta hålla i fyra år?

Vi kanske får bevittna politiskt trolleri i den högre skolan. Obegripligt för de flesta.

Valets stora segrare Demokraterna har ställts utanför verkligt inflytande. Socialdemokraterna har hamnat i opposition för första gången på 24 år. En väldig besvikelse för dem själva.

Men debatten kommer att fortsätta på samma körbanor som förr.

Det fick man klart för sig inför fullmäktiges beslut, Alliansen hävdade att det råder stora brister i den kommunala verksamhetens kvalitet och att ekonomin är i obalans. Mer satsas nu på skolelever, äldre och funktionshindrade.

Vänsterblocket pekade å sin sida på växande klyftor och på hårdare tag som lösning på sociala problem.

Fullmäktige har som bekant ingen talman. Inte ens en ordinarie ordförande ännu. Jag vill absolut inte påstå att det är därför som det gått att få ihop ett styre i kommunen.

Föregående

Den oheliga alliansen höll trots splittringsförsök

Nästa

Ledningen ansvarig för korruptionskulturen på Göteborgs Spårvägar