Martin Wannholt (D) försökte slå en spricka i den ”oheliga alliansen” under fullmäktigesammanträdet i Göteborg på torsdagskvällen. Han föreslog att Ann-Sofie Hermansson (S) skulle väljas som andra vice ordförande i kommunstyrelsen – istället för Daniel Bernmar (V).

Trots sluten omröstning – och stöd från SD – höll dock den ”oheliga alliansen” ihop.

Det var i valet till presidium i kommunstyrelsen som den ”oheliga alliansens” överenskommelse sattes på prov.

Alliansen (= Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna) och Vänsteralliansen (=Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet) hade kommit överens om att fördela ordförande och vice ordförandeposter i kommunstyrelse och nämnder sins emellan.

Martin Wannholt försökte dock spräcka den oheliga alliansen genom att nominera Ann-Sofie Hermansson (S) som vice ordförande i kommunstyrelsen istället för Daniel Bernmar. Han hoppades förstås att några av hans gamla partivänner i M skulle falla för idén.

Försöket misslyckades.

Daniel Bernmar fick exakt de 43 röster som den ”oheliga alliansen” har i fullmäktige. Vilket talar för att inte en  enda av alliansens röster lades på Hermansson.

En röst var blank.

Övriga 37 röstade för Ann-Sofie Hermansson – som därmed kunde räkna in stöd också från Sverigedemokraterna utöver de 31 som S och D har tillsammans.

Föregående

Svenska staten utbildar rysk spion?

Nästa

Politiskt trolleri väntar Göteborg?