SVT inleder säsongen för mycket uppskattade Vinterstudion på lördag med vinterns första tävling i längdåkning på skidor. I skuggan av Charlotte Kalla och övriga stjärnor görs en en ny satsning mot eliten – av ett gäng från Göteborg!

– Vi vill vara en etablerad toppklubb, i varje fall inom tio år, säger tränaren Anders Buskqvist.

Anders Buskqvist: Siktar mot toppen. Foto: Pia Hjalmarsson

IK Stern är en gammal förening och känd bland annat för att vara störst i Vasaloppet. Motionärer finns det alltså gott om, men för att nå längdåkningens toppskikt krävs mer än så. För att komma dit duger det inte att stanna i Göteborgstrakten. Det är snö som behövs.

Toppåkarna har tvingats flytta norrut för att lyckas. Ett exempel är Landehofs Anton Lindblad, som numera åker för Hudiksvall och har varit med i svenska landslaget.

Stannar i klubben

Det är ett faktum som inte ändrats. Sterns elitåkare bor i Umeå eller Östersund, men behöver inte lämna sin moderklubb. 22-årige Alfred Buskqvist, tränarens son, studerar nu på universitetsnivå i Östersund och har varit med i juniorlandslaget. Han är bäst, men inte ende talangen.

– Tidigare var det bara jag och farsan som var ute på tävlingarna, ibland morsan också, men nu har jag alltid lagkompisar, berättar Alfred. Det här är en jättestor skillnad.

Elitsatsningen har en budget på 250 000 kr per år och kan genomföras tack vare ny sponsring från Serneke och Skidome på Kviberg. Sex seniorer ingår och ett gäng lovande juniorer står på väntelistan. Flera går på skidgymnasier norröver eller i Ulricehamn.

Har synpunkter

Stern har sex deltagare, två tjejer och fyra killar, i svenska skidpremiären, den som sänds i tv. Dessutom kommer fyra ledare hela vägen från Göteborg till Härjedalen.

Alfred Buskqvist: Siktar på VM

– Det blir det riktigt nya, säger Alfred Buskqvist. Nu behöver vi aktiva inte komma tre timmar i förväg till tävlingarna för att sköta vallning och allt annat runt omkring. Men vi kommer nog att lägga oss i och ha synpunkter, så mycket känner jag mej själv…

Alfred har inget speciellt mål med just den här tävlingen, men gör ingen hemlighet av att han siktar på VM för åkare under 23 år. För att lyckas med det bör han vara bland de fyra bästa i Sverige.

– Nu i helgen vill jag bara prestera så bra det går och vara med långt framme, funderar han.

Kan bli medalj

På sikt sneglar Stern mot prispallarna i svenska mästerskapen.

– Faller alla bitar på plats kan det blir medalj redan i vinterns junior-SM, tror tränaren, och nästa år kan vi bli farliga i stafett. Vi vill visa att också den som kommer från Göteborg kan nå toppen.

Till att börja med ska killarna och tjejerna kunna koncentrera sig på själva åkningen genom att få hjälp med boende, vallning, skidtest med mera. Och inte minst viktigt – de slipper att få lägga egna pengar på sin sport.

Föregående

16 lurade GP-journalister får pengar

Nästa

Kulturföreningar kräver förenklat alkoholtillstånd