Sök på Spanaren:

Fuskande spårvägare befordrades


En anställd på Göteborgs spårvägar fick betalt för minst tolv övertidstimmar i månaden som han inte jobbat.

Det skedde med chefens goda minne.

Chefen, som tidigare utsetts till ”årets ledare” på spårvägen, fick en skriftlig varning för att ”grovt ha brustit i sin chefsroll”.

För den som tjänade 170 000 extra under två och ett halvt år gick det bättre. Han befordrades och fick en löneförhöjning på 8 000 kronor i månaden.

Det är i ett anonymt visselblåsartips som fallet med fuskaren som befordrats till chef uppmärksammas.

”Efter att ha läst whistleblower, så vågar även vi på vår avdelning, anmäla vad vi, några av oss, upplever som en stor skandal och vad som bryter mot Göteborgs Stads uppsatta regler samt policy och även är ett moraliskt förfall”, skriver tipsarna.

Spanaren har tidigare skrivit om fallet med de extra övertidstimmarna.

Mannen som fick extra betalt hade tidigare haft ett jobb där han delvis arbetade obekväm tid. Då han bytte schema och fick ett delvis annorlunda arbete där han enbart arbetade dag förlorade han ob-ersättningen. I gengäld fick han högre lön.

Han ville ändå ha kompensation för den förlorade ob-ersättningen och vände sig till sin närmaste chef ”årets ledare”. Då ”årets ledare” inte lyckades utverka en högre lön för sin underlydande kom de överens om att istället skriva upp tolv ”extra” övertidstimmar varje månad vilket skulle motsvara bortfallet av ob-ersättningen.

”Årets ledare” såg hanteringen som ”odramatisk” och som ”den  enkla vägen ut”. Även om han ibland tänkt att hanteringen kanske inte var så ”käck” så lät han det fortgå.

När fallet utreddes hade ”årets ledare” bytt jobb varför ledningen nöjde sig med att ge honom en skriftlig varning. Någon polisanmälan för bedrägeri eller trolöshet mot huvudman gjordes aldrig.

Den som tjänade extra övertidstimmar klandrades inte.

Tvärt om blev han befordrad, först som tillförordnad chef och sedan som ordinarie chef.

Det nu aktuella tipset ifrågasätter hur rekryteringen till chefsjobbet egentligen gick till. Tipsarna hävdar att tillsättningen sannolikt var uppgjord i förväg.

Det görs även gällande att på ledningsnivå, så uttalar man sig på ett sätt i media d.v.s. att ’vi’ skall ta i med hårdhandskar mot dessa felaktiga rekryteringar, medans bakom stängda dörrar så säger man att om inget ’riktigt’ kriminellt kommer fram, så är det inget att bry sig om, d.v.s. man kommer fortsätta som förut, där jäv och svågerpolitik får fortsätta obehindrat”, enligt tipsarna.

Tidigare artikel:

Då: ”Årets ledare” på Göteborgs spårvägar Nu: Skriftlig varning!

Nästa inlägg Fem avhoppare i nya kommunfullmäktige

Tidigare inlägg Sektorchef på Hisingen blev arbetsbefriad med generöst avgångsvederlag

Per Nygren

Om författaren Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.