– Det blev den bästa tävlingen, säger till Spanaren Lotta Nilsson, tävlingsledare, initiativtagare och drivkraften bakom Tenson Tjörn Triathlon. Tävlingen hölls lördagen den 25 augusti för elfte och sista gången.

– Vi slutade med flaggan i topp, anser Lotta Nilsson.

Lotta Nilsson

Start och mål låg som vanligt i Skärhamn. Att evenemanget ägde rum märktes över hela Tjörn. Affischer och riktningspilar längs vägarna, information på hemsidor och i massmedia, ökande trafik och antal besökare dagarna innan till camping och ställplatser talade för att något var på gång.

Mer än 300 funktionärer medverkade till att genomföra tävlingen, som i år ledde till flera rekord:

  • 750 deltagare
  • Fler funktionärer än tidigare
  • Rekordsnabbt lopp, vinnaren Jesper Svensson, korsade mållinjen hela 15 minuter snabbare än någon tävlande tidigare.

Triathlon 2018 på Tjörn hade för tredje gången SM-status.

Svensk mästare i Tenson Tjörn Triathlon  2018 blev Jesper Svensson, som putsade tiden med hela 15 minuter från tidigare rekord. Tvåa, efter en väldig kamp dem emellan, blev Oscar Järvi och bästa kvinnliga deltagare var Sara Svensk.

”Satt Tjörn på kartan”

Benita Nilsson

Lotta Nilsson påpekar att tävlingen också medfört att flera hundra tävlande och åskådare tagit ställning i frågan om organdonation och anmält detta till Donationsregistret. Lotta Nilsson lät www.livsviktigt.se liksom tidigare, finnas med på de tävlandes nummerlappar. I flera år har Västra Götalandsregionens ansvariga funnits på plats vid målområdet för att informera om frågan.

– Tävlingen har satt Tjörn på kartan, säger Benita Nilsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

–  Med SM-statusen, alla tävlande, funktionärer och åskådare är detta en enorm marknadsföring, konstaterar hon.

– Vi har blivit en ”Active Island”, där motionen för invånarna lyfts till nya höjder!

Benita Nilsson menar att det kan bli tomt efter tävlingen, men antyder samtidigt att Tjörn kan komma att få en stor internationell  segeltävling. Den, och vad Lotta Nilsson och andra kan ha i bakfickan, kan nog komma att medföra nya aktiviteter på ön.

Jesper Svensson och Sara Svensk, bäst i sista tävlingen.

Föregående

Najad flyttar produktionen

Nästa

Här trängdes en sexbarnsfamilj