FÖR ETT ANTAL nummer sedan skrev vi i Spanaren om hur Stockholmsmedia skulle faktagranska andra medier. I dag har Dagens Nyheters ”Faktiskt” granskat och hävdat att Hanif Bali minsann har faktiskt fel. Han skrev att invandringen är abnormt hög. Detta menar DN är fel eftersom invandringen har varit högre några gånger tidigare.

Om man hävdar att invandringen är abnormt hög vad betyder då abnorm? Ordet betyder onormal, onaturlig, överdriven, avvikande med mera. DN menar att Hanif Bali använder ordet i betydelsen onormal och menar därför att invandringen inte är särskilt onormal då den ju tidigare år några gånger varit högre.

Men normal kan ju endast användas som jämförelse och jämfört med till exempel våra nordiska grannar är invandringen i Sverige onormal eller för den delen jämfört med resten av EU. I denna bemärkelse är naturligtvis Hanif Balis kommentar korrekt. Till DN kan vi endast säga att vi skall nog undvika att faktagranska adjektiv: som en professor i sociologi ställde frågan ”Hur mäter man vacker” eller hur normal är DN?

Föregående

Kan M bli trovärdigt i kampen mot korruption och slöseri?

Nästa

Detta är vad Spanaren står för