VAD ANSER partisekreterarna om Västlänken? Troligen inte så mycket i själva sakfrågan. Men jag misstänker vad de tänker om göteborgarna.

Partisekreterarna är de riktiga bossarna i valkampanjen. De styr sina partier med järnhand. Dem jag tänker närmast på i det här sammanhanget är Lena Rådström Baastad (S) och Gunnar Strömmer (M).

De vet att de kommer att förlora väljare i fullmäktigevalet i Göteborg. Mest på grund av Västlänken.

De vet det.

Risken är att ett och annat riksdagsmandat extra också ryker av bara farten.

Även Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet förlorar troligen en del på tågtunneln, men där spelar nog rikstrenden en större roll.

GP/SIFOS senaste opinionsmätning i juni visar hur vinden blåser i Göteborg. Den bekräftar hur viktig roll Västlänken spelar eftersom nybildade Demokraterna tar så stor andel av opinionen. Partiet har ju vuxit fram ur rörelsen mot tågtunnelbygget.

Rådström Baastad och Strömmer leder partier som mest ihärdigt försvarar den omstridda tunneln under centrala Göteborg.

Deras regeringar och riksdagsgrupper står bakom beslutet. Deras representanter regionerna och Göteborgs grannkommuner gör det också. Ingen ger en antydan om att de kommer att backa ut ur tunneln. Tvärtom gasar de på mot en helt säker förlust.

Kanske ledningarna i Stockholm struntar i problemet?

Försök inte med mig!

OM DET ÄR NÅGOT som partier skyr värre än pesten så är att förlora väljare. För då mister de också mandat, makt och pengar. Det är rena skräcken.

Här gäller det dessutom inte vilken liten kommun som helst utan landets näst största.

Man vadkan då partisekreterarna och deras fotfolk göra för att undvika nederlag?

Ingenting.

Kan de inskrida själva i debatten?

Inte med framgång. De saknar givetvis kunskaper i ämnet Västlänken. Visst har de hört talas om projektet. Men några nya argument kan de knappast tillföra.

Kanske lyckas de påverka debatten till att tippa över till andra frågor? Inte alls. Det försöker ju de lokala företrädarna redan så mycket de orkar.

Där sitter nu Rådström Baastad, Strömmer och en och annan kollega till dem helt maktlösa inför det kommande raset i rikets andra stad. Och jag tror mig veta vad de tänker:

– Förbannade göteborgare!

Föregående

Skolinspektionen ger bakläxa: Det är inte Vår Herre utan Ida som gör att blommorna blommar

Nästa

Centern på väg in i fullmäktige medan Kristdemokraterna åker ut