Ullevi är en av Sveriges främsta friidrottsklubbar. Spanaren har tidigare pekat ut en extra kvalité i föreningen: satsningen på unga löpare, inte minst sådana med somalisk bakgrund. Att topplaceringarna strömmar in i svenska mästerskap är ingen överraskning, men den senaste medaljören är annorlunda – en 37-årig fyrabarnsfar!

– Jag ser framåt. Nästa år ska jag vara ännu bättre och vinna! säger Nuray Yassin.

Nuray sprang Stockholm Marathon, vilket också räknas som svenskt mästerskap, i lördags. Ingen som känner honom och hans sätt att tävla var överraskad när han var med i tätklungan tidigt i loppen. Men i motsats till liknande satsningar tidigare höll han hela vägen den här gången, till slut bara slagen av stjärnan Mustafa Mohamed bland svenskarna och därmed silvermedaljör i SM.

– Jag har startat i Stockholm fem gångar och till att börja med hängt med i täten varje år, berättar han. Jag håller längre och längre för varje år, men är inte färdig än. När loppet börjar har jag ingen tanke på risken att jag kan köra slut på mej, det finns bara inte…

Åldern spelar ingen roll, tycker  Nuray, som ser många framgångsrika år framför sig.

Söker medborgarskap

Han kom från Eritrea till Sverige 2009. Samma år anlände numera etablerade världsstjärnan Meraf Bahta, som är svensk medborgare. Nuray har permanent uppehållstillstånd och ska söka medborgarskap nästa år.

Sedan två år tillbaka bor han i Bergsjön tillsammans med sin fru Ceedi Ebirhim, döttarna Hannan, 14 år, och Iman, 9, samt sönerna Hamza, 11, och Mohamed, 5. Hannah tävlar i löpning, hon också.

Nuray Yassin är inte bara löpare. Han har ett bolag i Etiopien och tar varje tävlingssommar 5-6 idrottare därifrån till Sverige. Då fungerar han som manager och tar det sedvanliga arvodet på 15 procent av tävlingsinkomsterna. Han har aldrig tagit emot svenska bidrag.

Han har sprungit 13 maratonlopp med 2.25 från Malaga som bästa tid.

För Ullevi Friidrott och entusiastiske tränaren Curt-Roland Ljung kan Nuray Yassin bli en liten guldgruva. Göteborgs Friidrottsförbund ger klubbarna pengar med hänsyn till SM-poäng och Nurays andraplats var en glad överraskning.

Räkna med att det kommer mera.

Föregående

Näringsidkare tvångsansluts till Innerstaden

Nästa

Upp emot 32 grader i Bräckeskolans klassrum