För drygt en vecka sedan, 3 april, dagen efter Annandag påsk, upplevde Passcentralen på Stampgatan 34 i Göteborg en smått kaotisk dag, vilket Spanaren rapporterade om förra onsdagen.

Det lilla väntrummet var knôkfullt av människor på jakt efter nytt pass eller ett internationellt ID-kort. Det fungerade uppenbarligen inte med drop in längre. Personalen tvingades stänga av nummerlappsmaskinen när över 250 hade tagit en lapp.

Nu är lugnet återställt.

Från och med måndag i denna vecka måste man beställa tid antingen i Göteborg eller Mölndal för att kunna ansöka om pass eller internationellt ID-kort. Man får nog räkna med en väntetid till början av juni nån gång.

En kommunikationsmiss

– Det har fungerat fint från och med i dag tisdag. Men i går var det lite struligt och fortfarande en hel del människor som trodde att vi fortfarande hade drop in. Det var vårt fel, en kommunikationsmiss helt enkelt. Vi hade inte varit tydliga nog med att drop in-systemet var avskaffat från och med måndagen, att det nu är tidsbeställning som gäller. Men tider kunde vi alla fall hjälpa till med första dagen.

Det säger till Spanaren Marie Öman Engblom, chef för passcentralerna i Göteborg-Mölndal.

Hon berättar också, att drop in fortfarande finns kvar i Stenungsund och i Borås för den som inte hinner vänta på en tid. Men inte länge till. 22 april går även dessa centraler över till tidsbeställning. Då återstår bara snabbansökan av tillfälligt pass som kan erhållas på Landvetter flygplats.

Antalet personer som arbetar i Passcentralen Stampgatan varierar, ”det beror på dagsformen”, som Marie Öman Engblom uttrycker saken. Antalet tjänstemän kan alltså variera från dag till dag. Det man säkert kan säga är, att en handläggare beräknas normalt hinna med sex ansökningar per timme – om inget krånglar. Cirka 40 personer en normal arbetsdag alltså och totalt uppemot 300 per dag om alla handläggare är på plats.

Föregående

Kan utländska valobservatörer stoppa fusk - och nazister?

Nästa

Sahlgrenska bestod provet i samövningen