– Det var som en veritabel explosion! Och ingen fattar riktigt vad den berodde på. Jag har ingen vettig förklaring.

Så beskriver Marie Öman-Engblom det kaos som på tisdagen utbröt på polisens passcentral på Stampgatan 34 i Göteborg. Hon är sektionschef på passcentralen i Göteborg och följde utvecklingen under dagen.

Men från och med måndag 9 april skall problemet med trängsel och långa väntetider i fullpackade väntrum vara ur världen. Då införs nämligen ett nytt system med tidsbeställning.

Tidsbokning från 9 april ska ta bort köerna

– Då vet alla hur det funkar och vi kan expediera pass och internationella ID-kort med högst 10 minuters väntetid, förklarar Marie Öman-Engblom.

Inga fler kölappar

När Spanarens reporter besökte centralen för att ansöka om nytt pass var den till bristningsgränsen fylld med folk, uppskattningsvis 150 personer ute i samma ärende.

Framme vid automaterna med kölappar fanns besked om att de var avstängda av brandsäkerhetsskäl. Fler sökande kunde inte tas emot på grund av svårigheter med snabb utrymning vid en eventuell brand.

– Det stämmer, förklarar Marie Öman-Engblom. När vi vid 13.30-tiden upptäckte att så många som 252 personer hade tagit kölapp beslöt vi att stänga apparaterna för dagen. Då hade vi också fått klart för oss att situationen var likartad i Mölndal.

Påsklov ger tid att köa?

Och du har ingen riktigt bra idé om vad kaoset berodde på?

– Nej vi har inte det. Det enda jag kan tänka mig är att det är påsklov i Göteborg den här veckan och att folk då har tid att gå iväg och köa för ett pass eller internationellt ID-kort.

Har det hänt någon gång tidigare?

– Inte som i dag, nej. Fast på klämdagen mellan Kristi Himmelsfärdsdag och veckoslutet därpå har det däremot kunnat bli lite körigt vissa år.

Hur länge har ni funderat på lösningen med tidsbeställning?

– Nja, efter årsskiftet började vi planera för att något måste göras. Vi har även informerat om beslutet i tidningarna, men det har varit en lång process, säger Marie Öman-Engblom till slut.

Utlandsresa får vänta

Spanarens reporter får avstå från utlandsresor fram till mitten av maj eftersom första möjligheten att beställa tid för nytt pass var 7 maj. Expeditionstiden brukar vara fem-sex arbetsdagar.

Den som av olika skäl behöver ett pass på studs och inte har tid att åka runt till de centraler som fortfarande har drop in-mottagning kan ansöka om ett tillfälligt, tidsbegränsat pass exempelvis på Landvetters flygplats.

Håkan Hammarén

Missar Cannesfestivalen?

Film- och tv-producenten Håkan Hammarén ska till filmfestivalen i Cannes. Det vore ju lämpligt om han kunde få sitt pass i tid. Men kommer han att lyckas?

– Förra veckan var jag här tre dagar. Men jag hade ingen lust att sitta där inne och vänta i flera timmar, förklarade han då Spanaren fångade honom på väg ut från polisens passcentral.

I tisdags förmiddag gjorde Håkan Hammarén ett fjärde försök men gav upp när han såg kön. På eftermiddagen kom han till Stampgatan igen och hämtade ännu en lapp. Den här gången med nummer 0005.

Men vänta på sin tur hade han ingen lust till utan gav sig ut på stan i ärenden.

Föregående

Utestängd - hur ska Hamn4an svara?

Nästa

Kan Ann-Sofie Hermansson ta sig ur kulturbråket med sin demokratiska fernissa i behåll?