Att elitidrottare tar politisk ställning hör inte till vanligheterna. Men här är en: långdistanslöparen Mikael Ekvall.

28-årige Ekvall har vunnit SM både i terräng och halvmaraton. Han har vunnit Finnkampen och deltagit i såväl Europa- som världsmästerskap.

I söndags blev det en lång dag för honom. Först tränade han drygt tre mil, sedan debuterade han som talare vid manifestationen i Brunnsparken för den av Israel fängslade 17-åriga flickan Ahed Tamimi.

– Jag vill visa solidaritet med den palestinska frihetskampen, sa han. Jag är inget annat än en vanlig människa, men tycker det är viktigt att också vi talar om vad vi tycker.

Han har aldrig gjort någon hemlighet av vad han står för och att han är medlem i Kommunistiska partiet.

– Klart att det blir diskussioner med idrottskompisar ibland, medger han, och många vet nog inte riktigt vad vi vill. En del verkar tro att vi planerar att bygga arbetsläger… jag förklarar gärna vad vi tycker. I viss mån kan jag förstå tveksamheten, men numera är jag rätt påläst och kan förklara. Jag har inte varit utsatt på något sätt, men jag är ju heller inte så offentlig.

Mikael Ekvall tävlar för Strömstad, men bor i Göteborg. I vår springer han förstås Göteborgsvarvet och hoppas på en ny SM-titel. Senare blir det EM i Berlin.

 

Föregående

Rektorn och vedstölden - en härva som skakade Göteborg

Nästa

DOKUMENT: Revisionsrapporten som fällde politikerna