REGERINGEN MEDDELADE nyligen att SIDA ska utlokaliseras. Och med förvåningens finger i häpnandets mun skulle den utlokaliseras från Stockholms stad till Stockholmsområdet nämligen Botkyrka.

Skälet att utlokalisera brukar ju vara att det ger arbetstillfällen till den mottagande kommunen. Hur många tror regeringen kommer att flytta till Botkyrka som nås med kollektivtrafik från Stockholms innerstad för att inte tala om bil eller till och med cykel (med eller utan el). Men Botkyrka kanske kan trösta sig med att några lokala handlare kan öka sin omsättning.

Men detta är inget nytt. När Riksteatern som skall serva hela landet med teater skulle utlokaliseras på 1970-talet trodde många av oss att det skulle bli till Östersund som ju ligger nästan mitt i Sverige och där ju fanns lokaler och man kunde förbilliga resor mm, eller till Bollnäs där den startade 1933. Döm om vår förvåning när man utlokaliserade Riksteatern ända till Hallunda (som ligger i Botkyrka kommun). Vi undrar fortfarande över hur många arbetstillfällen som skapades utanför Stockholm men vad vi vet är att teaterkulturen ytterligare centraliserades till Stockholm.

LIKNANDE HÄNDE I GÖTEBORG med den senaste myndigheten som förlades till Angered. Enligt vår lokala dagstidning bodde en person av medarbetarna i Angered och chefen bodde inte ens i Göteborg. Vad är då skälet till att de verksamma inte bor där de arbetar.

Men vår miljöminister Isabella Lövin gav svaret till varför Botkyrka. SIDA hade så mycket internationella kontakter så myndigheten måste ligga i närheten av en internationell flygplats (Arlanda). Vi skulle ju kunna informera henne om att Landvetter finns liksom Kastrup. Men eftersom vår miljöminister som inom parentes sagt verkar muntligt för att minska flygresandet är den minister som flyger mest särskilt till Bryssel dit man enkelt kommer med tåg kan jag nog ta fingret ur munnen.

Att detta är signalpolitik under ett valår kan jag förstå men saker och ting kan väl ändå ske med förnuft.

 

Föregående

Kommunen svarar om dödstragedin

Nästa

Småbåtsvarven behöver 1000 båtbyggare