”Magasinet Vårt Göteborg ska se ut som en journalistisk produkt men är i själva verket ett propagandaorgan för Göteborgs makthavare, skapat av en PR-byrå”, skrev Spanaren i maj förra året.

Ett faktum som drabbat två aktivister i Göteborg som intervjuats av Vårt Göteborg.

Deras historia visar hur det kan gå till.

Det är Barbara Lindell, ordförande i den ideella föreningen Trädplan Göteborg, och docent Patrik Höstmad, medlem i nätverket Yimby (”Yes in my backyard”) som intervjuats för det senaste numret av Vårt Göteborg under rubriken ”Träd som väcker känslor”.

De är, kort sagt, inte nöjda med resultatet i magasinet.

”Den här erfarenheten väcker frågor om Vårt Göteborg och det som förmedlas i nyhetstidningen. För det första är det en grundläggande problematik när en nyhetstidning kontrolleras av de som har den politiska och byråkratiska makten. Det blir en kortslutning mellan de demokratiska institutionerna som är tänkta att balansera varandra och Vårt Göteborg borde vara extremt vaksamma på att inte lägga egna ord i andras munnar eller att bedriva egen opinion. Det är uppenbart att skillnaden mellan journalistik, nyhetsförmedling, information och opinionsbildning behöver tydliggöras när Göteborgs Stad kommunicerar med medborgarna. Det är nog till och med rimligt att Vårt Göteborg begränsar sitt åtagande till att förmedla officiell information och inte ge sken av att bedriva en journalistik gärning i medborgarnas tjänst”, skriver de i ett gemensamt inlägg, publicerat på Yimby Göteborgs hemsida.

De berättar hur de intervjuats av en frilansande journalist men att Vårt Göteborgs ledning uppenbarligen inte var nöjd med resultatet. De hade fått fler frågor att besvara per mejl. Men ändå anser sig båda ha blivit återgivna på ett sätt som de inte känner igen.

”Det är därmed uppenbart att vi skulle vara papegojor i Vårt Göteborg narrativ samtidigt som det förmedlades en bild av en vital och öppen debatt där alla får komma till tals. Både Yimby och Trädplan har erfarenheter av många intervjuer och visst, ibland blir det lite felciterat, ibland blir det ordentligt förkortat, ibland blir det en annan tonvikt än den förväntade, men aldrig har andemeningen förändrats till oigenkännlighet som i detta fall. Det här tycker vi är så långt ifrån ett värdigt sätt att behandla det offentliga samtalet i Göteborg att vi var tvungna att reagera. Reaktionen är det ni nu läser”, skriver de.

Hela deras inlägg hittar du här: Ert Göteborg eller Vårt Göteborg?

Artikeln i Vårt Göteborg kan läsas här: Trädens framtid

Spanarens tidigare artikel om Vårt Göteborg: ”Vårt Göteborg” – propaganda förklädd till journalistik

 

Föregående

Stjärnorna kvittar det lika om Slottsskogsobservatoriet överlever?

Nästa

Västtrafik medger att något gick snett