Slottsskogsobservatoriet kämpar för att överleva. Det saknas pengar.

Föreståndaren Katja Lindholm har skrivit ett upprop till politikerna i Göteborg som fått stöd av framstående forskare från hela Sverige.  

”Slottsskogsobservatoriet behövs mer än någonsin!”, skriver Katja Lindholm.

”När nätterna blir mörka, hösten nalkas och stjärnorna tittar fram fylls Slottsskogsobservatoriet i Göteborg, Sveriges äldsta folkobservatorium, oftast av glada och nyfikna, unga och vuxna. Verksamheten är unik inte bara för Göteborg, utan för hela landet och har som uppgift att visa upp universum för både skolor – från förskola till gymnasium – och den stora kunskapstörstande allmänheten”, skriver de i uppropet.
”Uppdraget är viktigt. Vårt land behöver fler naturvetare och tekniker och här spelar även ett litet folkobservatorium stor roll för att väcka och ta tillvara intresset bland yngre för vetenskap och vetenskaplig metodik. Astronomi ger en särskilt tilltalande ingång till naturvetenskapen för många och detta är även av stor vikt då rymden har blivit en del av vår vardag.

Vetenskapen överlag är av vikt i det moderna samhället, då faktaresistens och konspirationsteorier behöver övervinnas. Men aldrig tidigare har framtiden för Slottskogsobservatoriet varit så osäker som idag.
Observatoriets huvudsakliga verksamhet är stjärnhimmelsvisningar för allmänheten såväl som skolklasser och andra grupper samt undervisning av förskole-, grundskole- och gymnasieklasser dagtid.Under de tre senaste åren har både kvällsvisningarna och lektionerna varit fullbokade och efterfrågan ökar ständigt.

Personalen rycker dessutom ut till dem som inte kan komma till observatoriet, till exempel skolor, bibliotek, barnsjukhus med mera. Observatoriet har fått allt svårare att motsvara den ökande efterfrågan. Utan nya ekonomiska tillskott tvingas Slottsskogsobservatoriet stänga redan under hösten/vintern 2017. Oklarheter om huvudmannaskapet har länge försvårat observatoriets ekonomi och vi anser att Göteborgs Stad nu bör ta ett tydligt ansvar för att säkra observatoriets fortsätta verksamhet.

Om inte finansieringen ordnas tvingas observatoriet och dess unika utåtriktade verksamhet upphöra. Särskilt den unga rymdintresserade generationen drabbas hårt vid en nedläggning; den som fascineras av universums gåtor och som inspirerats av det faktum att Sverige haft en astronaut ombord på den internationella rymdstationen.

Slottsskogsobservatoriet är en viktig resurs för skolor och astronomiintresserade och utgör en unik möjlighet inom Göteborg med omnejd att öka intresset för forskning och naturvetenskap och forma och inspirera unga sinnen till att bli vetenskapligt intresserade.

Slottsskogsobservatoriet grundades 1929 på initiativ av bland andra astronomen Axel Corlin och professor Henrik

Block. Det tillhör vår astronomiska kulturhistoria med sina rötter tillbaka till 1920-talet. Det vore ett ödesdigert misstag att låta en sådan institution försvinna i dessa dagar.”

Uppropet är undertecknat av  Gabriella Stenberg Wieser, rymdingenjör, Institutet för Rymdfysik, Kiruna, Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, Uppsala,  Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet,  Christer Fuglesang, astronaut och professor i rymdfart,  Malcolm Fridlund, affilierad professor i astronomi, Chalmers,  Carina Persson, docent i astronomi, Onsala Rymdobservatorium, Chalmers, Susanne Aalto, professor i radioastronomi, Onsala Rymdobservatorium, Chalmers, Maria Sundin, astronom, universitetslektor i fysik, Göteborgs universitet,  Marie Rådbo, astronom, Göteborgs universitet,  Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare, Universeum, Göteborg, Peter Linde, docent i astronomi, Lunds universitet.

Observatoriet i Slottsskogen drivs av en ideell förening, Slottsskogsobservatoriets Vänner, som fått stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborgs Stad. Pengarna har dock inte räckt till för ett ökat antal besök. Och politikerna har hittills inte visat någon vilja att höja bidragen.

På sin hemsida skriver observatoriet:

”RÖSTA FÖR OBSERVATORIET! 

Trots alla svårigheter, kämpar vi på Slottsskogsobservatoriet vidare och är just nu i full färd med att förbereda kommande höstsäsong – ni vet den som i den mån vi har otur kan komma att bli vår allra sista. Dock finns det ett ljus, som likt en starkt lysande stjärna lyser upp mörkret, och det är du, kära observatorievän och besökare!

Torsdagen den 3 augusti startades ett initiativ som gör att man nu kan rösta för Slottsskogsobservatoriets fortsatta existens på Göteborgsförslaget. Mycket snabbt uppnådde förslaget de 200 underskrifter som krävs för att stadens politiker skall ta upp det hela till diskussion och nu är det hela uppe i över 450 röster. Det finns dock ingen anledning att sluta här och nu, för varje extra underskrift kommer att visa politikerna observatoriets betydelse och det betyder att även din röst räknas! Så tveka inte, utan skriv under förslag 544: Fortsätt driva Slottsskogsobservatoriet, så ökar chansen för att du och alla andra kommer att fortsätta kunna ta del av stjärnhimlen genom våra teleskop.”

Föregående

Västlänken avslöjar betongpamparna

Nästa

"Vårt Göteborg" - eller makthavarnas?