Landslagsspelaren i handboll, Rickard Lönn, tar offentligt ställning när de så kallade Sverigevännerna demonstrerar mot de protesterande afganska flyktingarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Det är en ovanlig och skarp reaktion från en elitidrottare.

Lönn, som hittills spelat 16 seniorlandskamper och många ungdomsmatcher i blågul dräkt, hänvisar till hur stolt han är att ha fått representera landet och att den dräkt han fått bära inte har något med hat och intolerans att göra.

Så här skriver Rickard Lönn på sin Facebook-sida:

”Jag har ett meddelande till de svenskar som demonstrerar på Medborgarplatsen.
Ni tror att ni representerar Sverige och ni tror er veta vad som är bäst för vårt land. Ni håller stolt upp den svenska flaggan och skriker ut med packet, kallar dessa unga personer för horor och att ni vill att dom ska våldtas som djur.

Ni får mig att skämmas över att dela samma nationalitet och historia som er. Det Sverige jag bor i är ett öppet, demokratiskt och accepterande land. Där rasism och hat inte har en plats.

Som en person som har representerat Sverige i idrottsliga sammanhang börjar man fundera. När jag var ung tyckte jag enbart att det var häftigt att spela i landslaget. Ju äldre jag blev desto mer började jag fundera över vad det betydde att representera Sverige. Hur jag kände innan matcher i Sverigetröjan och när nationalsången spelades. Det ger mig gåshud jag bara tänker på det.

När den svenska flaggan och nationalsången används av mot-demonstranterna på Medborgarplatsen mår jag illa. Jag mår illa över att de hatiska rasisterna använder det som jag förknippar med mina absolut finaste och stoltaste minnen till att hata och utöva rasism.

Ni säger att dessa personer inte har en plats i ert Sverige.
Då säger jag att ni, ja ni rasister, inte har en plats i mitt. Ni stöttar en ideologi som aldrig kommer vinna. Ni borde öppna en bok och läsa på lite om rasismens historia istället.

Att leva med detta hat, tänker jag, måste vara jobbigt och ta mycket tid och kraft ifrån er vardag. Glöm inte, det är aldrig försent att förändras, utvecklas och bidra till ett mer inkluderande Sverige.

Ni kan gapa högt och skriva ert hat från fejkade konton på Twitter bäst ni vill. Problemet för er är att vi icke rasister aldrig kommer låta er vinna. Vi kommer stå enat för ett öppet samhälle fritt ifrån hat och rasism. Igår, idag och imorgon.”

– Jag blev ganska förbannad när jag såg och hörde ”Ut med packet” och ännu värre saker samtidigt med att de viftade med vår flagga. Det berörde mej känslomässigt, berättar han  för Spanaren.

Ingen partipolitik

Richard är engagerad i liberala ungdomsförbundet, men ser inte sitt inlägg som partipolitiskt.

– Idrotten ska vara politiskt oberoende, men jag är min egen och jag kände att jag på något sätt ville säga ifrån om den starka koppling som jag tyckte fanns till landslaget.

Över 500 personer har delat hans inlägg på Facebook och ett par tusen har gillat det.

– Visst har det kommit några kommentarer som inte varit så bra, men jag respekterar olika åsikter och jag har inte utsatts för några hot.

Rickard Lönn började spela handboll i Kungsbackalaget Aranäs. Han har varit proffs i tyska Bundesligalaget Lemgo och efter sju år i Elitserien för Redbergslids IK, före och efter proffstiden, har han den här säsongen bytt till Hammarby i Stockholm. Han debuterar för sin nya klubb mot  just RIK på söndag i Göteborg.

Föregående

Miljonvinnarna i bråket om de italienska spårvagnarna är inte göteborgare

Nästa

Fortfarande stor okunskap om vad Västlänken innebär