I söndags blev Andreas Kramer från Sävedalen Europamästare på 800 meter för 22-åringar på ett mycket övertygande sätt – trots att han med sina 20 år var en av de yngsta i tävlingen. Men minst lika imponerande är att han inte missat ett enda mästerskap i denna skadeutsatta bransch.

– Jag har inga hemligheter, men följer mitt eget upplägg, säger han. Klart att jag tänker till när jag ser hur andra löpare blir skadade, men jag vet att min tränare Per Skoog och andra i min omgivning kan sina saker och hjälper mej. Visst kan det vara svårt at hålla igen för att inte ta några risker, men det går.

Andreas har inte sprungit på max ännu, säger tränaren. Foto: Per Wissing
Andreas har inte sprungit på max ännu, säger tränaren. Foto: Per Wissing

Vad inte många, mer än han själv och tränaren, visste när mästerskapet började var att Andreas inte kunnat springa på bana förrän en vecka före mästerskapet. Han kom hem från ett träningsläger i USA i början av maj med en smärtande hälsena och kunde inte träna ordentligt på länge..

Mental styrka

Ändå strålade han av självförtroende när allvaret började. Både i semifinalen och finalen satsade han på att ta ledningen från start och höll ända in över mållinjen. Han hade ett budskap som konkurrenterna tvingades finna sig i: ”Här det jag som bestämmer!”

– En tillgång hos Andreas är hans mentala styrka, påpekar tränaren Per Skoog. Vi pratar igenom loppen i förväg och sedan följer han vad vi kommit överens om. Men han kan också improvisera om något oförutsett inträffar.

Skoog har haft hand om Kramer sedan Andreas var tio år. Till en början hade mamma Anne-Lise, själv tidigare 800- meterslöpare, tränat sonen, som spelat fotboll i Sävedalens IF, handboll i Sävehof, dessutom tennis och utövat en rad olika andra friidrottsgrenar. Som nioåring sprang han Göteborgsvarvet. Mamma har inte helt släppt taget och hjälper för övrigt fortfarande till.

Sedan han började satsa har Andreas varit med i internationella mästerskap varje år: inne-EM och junior-EM 2015, inne-VM och junior-VM 2016, inne-EM och EM 22 2018.

Han hoppas till och med komma med till senior-VM i år. Men då måste han kvalificera sig genom att sänka sitt personliga rekord med en sekund. Jakten på en tävling med draghjälp den här veckan pågår, sedan går kvaltiden ut.

– Andreas har inte sprungit på max ännu, betonar Per Skoog.

Föregående

Normalt antal sökande till posten som GD för jämställdheten

Nästa

Varför har museerna stängt på måndagar?