Göteborgarna erbjuds nu gå på en guidad tur i Kronhuset. Det fem våningar höga huset i centrala är Göteborgs äldsta. Det började byggas redan 1642 men blev inte klart förrän klart 1654.

Det är kommunala bolaget Higab som äger och förvaltar Kronhuset. För att bland annat ”levandegöra” Higabs fastigheter har konsulten Sven Hagnell anlitats. Han ägnar sig även åt julmarknaden samt ett 1700-talsläger i parken intill. Två historiskt bevandrade personer levandegör historien genom att spela kaparkaptenen Lars Gathenhielm i tidstrogna kläder.

James Holm, utklädd till kaparkaptenen Lars Gathenhielm. Lasse i Gatan arbetade på uppdrag av regeringen med fartyg med örlogsflagg.
James Holm, utklädd till kaparkaptenen Lars Gathenhielm. Lasse i Gatan arbetade på uppdrag av regeringen med fartyg med örlogsflagg.

Kronhuset byggdes som tyghus, ett förvaringshus för militärt materiel, vilket behövdes i tider då Göta älvmynningen var omgiven av danska och norska fiender. I tyghuset förvarades militär materiel, alltifrån kulor till kanoner, vilka vinschades upp till våning två. Den stora Rikssalen i bottenplanet är runt 300 kvadratmeter i plan och vill man se liknande byggnader får man åka till Köpenhamn eller Holland.

I dag är Göteborg Wind Orchestra hyresgäst på andra våningen medan tredje och fjärde våningsplanen är helt tomma. Fram till tidigt 1990-tal var de överfulla av prylar och rester från Jubileumsutställningen 1923. De hade dumpats där och utan ventilation hade mögel angripit allt organiskt material. Brandmyndigheterna kom med föreläggande om utrymning, särskilt som det bara fanns (och finns) en trappa i huset. Även vinden på femte våningen var full av prylar.

Omkring 25 personer mötte upp till den första visningen av Kronhuset, vilket i sommar sker tisdagar, torsdagar samt söndagar till fram till kulturkalaset. För 120 kronor i entréavgift för visningen får deltagarna också en numrerad lott. Under kulturkalaset, en vecka in i augusti, kommer presenter, biljetter och liknande att lottas ut till deltagarna, förutsatt att de är på plats.

 

Föregående

Stort kungligt intresse för Göteborg

Nästa

Karlatornet "tydlig fallossymbol" - slår Malmös med 50 meter