Forskarteam: Johan Högstrand, Roger Johansson, Szhav Lai och Dan Kuylenstierna
Forskarteam: Johan Högstrand, Roger Johansson, Szhav Lai och Dan Kuylenstierna

Hur bra åker egentligen de svenska landslagsåkarna på skidor? Det får Marcus Hellner, Charlotte Kalla och de andra snart reda på – med hjälp av forskare från Chalmers i Göteborg.

Nästa vecka har skidlandslaget träningsläger i värmländska Torsby, precis som så många gånger förr. Men nytt den här gången är att tre från Chalmers Sport och Teknologi hälsar på för att mäta vad åkarna får ut av sin stakning. Detta har aldrig förekommit tidigare inom skidsporten.

Dan Kuylenstierna är en tidigare elitcyklist från Frölunda CK och numera docent i mikrovågselektronik. När han började åka skidor noterade han att effektmätare, som är så vanligt inom cykelsporten, helt saknas i skidor.

– Jag drog igång ett studentarbete, som blev så bra att projektet anmäldes till Chalmers inovationskontor och senare till Chalmers Ventures, där det blev seger bland 70 kandidater, berättar Dan Kuylenstierna.

Mätutrustning

Topporienteraren Johan Högstrand, IFK Göteborg, var en av sex deltagande studenterna. Han åker med Kuylenstierna till Torsby, liksom entusiasten Roger Johansson, rektorns gamle rådgivare som för några år sedan drog igång Sport och Teknologi på Chalmers.

Nu finns det ett företag för vad som redan väckt stort intresse och nyfikenhet bland skidfolk. Det är svenska skidförbundets förbundskapten för längdåkning, Rikard Grip, som själv bett om ett besök.

Szhau Lai, tidigare doktorand i Kuylenstiernas forskningsgrupp, ingår också i gruppen. Chalmersgänget ger landslagsåkarna ett handtag, helt enkelt. Eller rättare sagt flera stycken. Handtagen, som innehåller elektronisk mätutrustning och placeras på åkarnas personliga stavar, mäter effekten av varje stavtag, dessutom noteras vinkeln för stavisättningen och lite till.

– Hittills har man förlitat sej till pulsen, säger Johan Högstrand, men den vägen får man inte alla svar. Att mäta effekt är mycket bättre. Dessutom kan man snabbt dra slutsatser om åktekniken.

Man kan snarast göra en rörelseanalys, till exempel upptäcka om någon är bättre med ena armen än med den andra. Sedan vet alla vad som måste åtgärdas. För träna måste alla fortsätta med…

Tio manliga åkare testas första dagen i Torsby. Dagen efter finns möjlighet för damerna.

Sverige ligger i framkant. Pst…säg inget till norrmännen!

 

Föregående

Hopplös kamp mot korruptionen

Nästa

Kommunen stoppar fördjupad granskning av Intraservice - "för dyrt"