Sedan i höstas sköts sophanteringen i Partille, Lerum och Härryda av det omdiskuterade norska renhållningsbolaget Renonorden.

De senaste dagarna säger ihärdiga rykten att Renonorden står på ruinens brant, att konkursen är nära.

Vad som än händer kommer soporna att hämtas på ett eller annat sätt, lovar Fredrik Olsson, renhållningsansvarig i Partille kommun.

Han vill inte gå in på om det redan finns en katastrofplan, om det finns någon annan operatör som med kort eller ingen varsel alls är beredd att ta över.

Det var vad som hände i Stenungsund som träffade avtal med Renonorden 2015. Från januari 2016 sköttes hämtningen av norrmännen. Eller sköttes och sköttes, missnöjet från hushållens och kommunen sida var stort redan från början och växte medan månaderna gick. Stenungsunds kommun lade det ena vitet efter det andra, till slut var kravet uppe i 40 miljoner utan att Renonorden kunde leverera på ett godkänt sätt.

Mot slutet av året sade kommunen upp avtalet som egentligen skulle löpt fram till 2020.

I dag är det Renova som tömmer kärl och behållare i Stenungsund.

Renonorden har på kort tid etablerat sig som Nordens största aktör i renhållningsbranschen. Men kritiken har stundtals varit hård mot brister i arbetsmiljön, felkonstruerade fordon, misstankar om svart arbetskraft med mera, med mera.

Renonorden har vunnit upphandlingen i 26 av Sveriges kommuner, bland annat folktäta områden som Malmö, Uppsala samt flera av Stockholms stads kranskommuner.

Företaget hävdar att de ekonomiska problemen uppstått i framför allt Norge och Danmark som tvingade fram nedskrivningar med över en kvarts miljon kronor i resultatrapporten.

I ett brev till kunderna skriver bolaget att likviditeten i Sverige är god och resultatet för första kvartalet 2017 ligger över motsvarande period 2016.

Föregående

Mer drag i Slottsskogen, tack!

Nästa

Utredningen om påstådd korruption på Intraservice ska fördjupas