tisdag, mars 28 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Universeum har i år skickat ut 247 årskort med gratis inträde till personer som de anser betydelsefulla för sin verksamhet och därför vill hålla sig väl med. 

Hittills har två (!) skickat tillbaka sina ”hedersgästkort”.

En av dem är kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

”Jag vill tacka så mycket för er vänliga gest. Tyvärr kan jag inte ta emot en extern gåva med så här högt värde”, skriver Karin Pleijel genom sin politiska sekreterare Elisabeth Undén i ett brev till Universeums vd Carin Halvord och skickar tillbaka sitt hedersgästkort.

Ett årskort på Universeum kostar för en vanlig (vuxen) människa 495 kronor. Så det finns risk för att gåvan ska uppfattas som muta.

Gåvor av lägre värde har faktiskt lett till åtal i fall då det kan misstänkas att det finns ett intresse hos gåvogivaren att hålla sig väl med mottagaren för att få någon förmån i gengäld.

Så vilka är de 245 som tagit emot gåvan utan att (ännu) ha skickat tillbaka den?

Hemligt säger Universeum.

Så här skriver Charlotte Mansfield,  pressansvarig kommunikatör, sedan Spanaren ställt frågor till hennes chef:

”Vi skickar ut ca 250 hedersgästkort varje år, i år 247 stycken. Hittills detta år har två personer returnerat sitt hedersgästkort. Personer som returnerar kortet får inget nytt skickat till sig kommande år.

En lista över våra hedersgäster skulle ge information om både befintliga och potentiella samarbetspartners. Våra samarbetsavtal och affärsstrategier är konfidentiella, vilket gör att vi inte kan dela med oss av en sådan lista.”
Vilken hemlig affärsstrategi som låg bakom Karin Pleijels hedersgästkort  är således konfidentiellt.
Men alla ni andra 245 som tagit emot kortet –  kommunstyrelseledamöter, partiledare, chefredaktörer, journalister, förvaltningschefer och vilka ni nu är – vilken roll spelar ni i Universeums affärsstrategi? Och vilken roll vill ni spela?
Skriv svar till: redaktionen@spanaren.se
Previous

Vilka är SD:s verkliga motiv bakom attacken mot Kvibergs marknad?

Next

Nu kan du PO-anmäla Spanaren

About Author

Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.

Check Also