Nu är det klart! Inte helt oväntat startar politiska vilden Martin Wannholt ett nytt parti, som ställer upp i valen 2018 till kommunfullmäktige i Göteborg och till landstingsfullmäktige i Västra Götalandsregionen.

Det nya partiets namn är Demokraterna i Göteborg. Namnet antyder vad som kommer att bli en av det nya partiets huvudfrågor.

Martin Wannholt
Martin Wannholt

– Förberedelserna har pågått en längre tid, men nu känner vi oss redo att sparka igång på allvar, säger Martin Wannholt till Spanaren. Hittills har det gått fantastiskt bra. Vi har redan över 500 medlemmar utan att vi har bedrivit någon värvningskampanj. De som anslutit sig har hört av sig spontant. Det är verkligt lovande.

Den formella starten sker vid partiets första årsmöte som äger rum 18 maj, men partiet är redan anmält och registrerat hos valmyndigheten. Det skedde 24 april.

Politisk vilde sedan valet

De som följt med i nyhetsflödet, inte minst i sociala medier, sedan valet 2014 känner till att Martin Wannholt har varit ledamot i fullmäktige som politisk vilde sedan han kastats ut ur Moderaterna strax efter valet.

Anledningen var att han fronderade mot partilinjen gällande det hett omdiskuterade projektet Västlänken. I en uppmärksammad debattartikel en tid före valet deklarerade Martin Wannholt, att han inte kunde ställa sig bakom Västlänken, vilket partiet gjort. Orsaken till hans skepsis var kostnaderna för tunnelbygget, som han ansåg och anser är underskattade.

Straffades av majoriteten

Genom valteknisk samverkan med Vägvalet, helt enligt regelverket, kunde Martin Wannholt till den röd-gröna majoritetens och sitt gamla partis förtret behålla sin plats i kommunstyrelsen.

Men de såg i alla fall till att straffa honom genom att neka honom att anställa kommunalt avlönade politiska sekreterare, som de andra partierna har en uppsjö av.

Motiveringen var enligt majoriteten, att Martin Wannholt inte hade fått sin plats i kommunstyrelsen i allmänna val. Men den politiska poängen är, att det har inte kommunstyrelsens övriga ledamöter heller. 

De röstberättigade i Göteborg, drygt 425 000 vid valet 2014, hade till uppgift att utse 81 ledamöter till kommunfullmäktige från fyra valkretsar i stan. Bara det. Ledamöterna i kommunstyrelsen och övriga styrelser och nämnder utses av partierna själva, inte väljarna.

Populär moderat

Martin Wannholt var en mycket populär kandidat till kommunfullmäktige så länge han fick vara med i Moderaterna. Av partiets alla kandidater var han den som fick flest personröster: 4 770 mot gruppledaren Jonas Ransgårds 4 433.

Eftersom Martin Wannholt ofta förekommer i den allmänna debatten om utvecklingen i Göteborg finns det knappast anledning att tro, att han skulle vara mindre populär idag.

Demokratin en huvudfråga?

Det finns sannolikt inget färdigt partiprogram för Demokraterna i Göteborg ännu. Men stolpar finns säkert.

Ingen skulle bli förvånad om till exempel den politiska majoritetens kalla behandling av valresultatet i folkomröstningen om trängselskatten och Västlänken inte skulle tas upp på något sätt i partiprogrammet. 

Den minnesgode läsaren kommer såklart ihåg, att 57 procent röstade Nej och 43 procent röstade Ja. Valdeltagandet var högt.

Men, kanske någon invänder, folkomröstningen gällde väl bara trängselskatten? Rent formellt ja, men eftersom den politiska majoriteten gjorde det lika ovanliga som fatala misstaget att lägga ut propaganda för Västlänken på själva valsedeln, så var det många väljare som drog öronen åt sig och röstade Nej.

 

Föregående

Göteborg Stad betalar miljoner för tomma bostäder året ut

Nästa

Vilka är SD:s verkliga motiv bakom attacken mot Kvibergs marknad?