Stefan Pettersson, en av IFK Göteborgs mest kända spelare, ska ge ut en bok – på holländska.

– Det har inte varit tal om något annat språk, berättar han för Spanaren, vi får väl se någon gång i framtiden om det kan bli aktuellt med svenska också.

Anledningen är att Pettersson från IFK Västerås, IFK Norrköping och IFK Göteborg 1988 värvades till Ajax i Amsterdam av självaste Johan Cruyff, en av tidernas främsta fotbollsspelare genom tiderna, då manager i det holländska storlaget. Han fick till och med ta över Cruyffs gamla tröjnummer, 9.

Det blev succé. Från 1988 till 1994 spelade Stefan 151 matcher och gjorde 77 mål. Han var med om att vinna Eredivisie (högsta ligan) två gånger, holländska cupen en gång och Uefacupen 1992, samma turnering som han vunnit med IFK Göteborg fem år tidigare.

Och den som är så bra, med det klassiska nummer 9 på ryggen, blir populär.

– Av någon anledning var jag omtyckt, konstaterar han.

I höstas kontaktades han av ett förlag och fick kontakt med journalisten Mike van Damme från Voetbal International och Ajax Life.

– Jag kan inte skriva själv, så det får han göra, fortsätter Stefan, och vi har åkt runt för att se var jag höll hus förr.

Bland annat har Kamratgården och Idrottsmuseet i Göteborg fått besök.

– Men tyngdpunkten kommer att ligga på tiden i Ajax, förstås. Jag har inte känt något behov av memoarer, men när frågan kom började jag fundera. Det kan vara ett bra sätt att summera och få tillbaka gamla minnen.

Hos IFK Göteborg kunde han räkna ihop 162 matcher under två perioder, fem svenska mästerskap, en Uefacupseger och 31 landskamper.

Numera arbetar Stefan Pettersson som spelaragent. Bland ”hans” spelare finns Blåvitts Emil Salomonsson.

Föregående

Kommunalrådet: Det blir stopp för Higabs våldsamma hyreshöjningar för förenings- och kulturverksamheter

Nästa

Göteborg Stad betalar miljoner för tomma bostäder året ut