En körkortslös 27-årig man körde ut i korsningen Ångpannegatan/Magnetgatan i Göteborg utan att bry sig om väjningsplikten. Följden blev kollision med en annan bil. 27-åringens kompis, som satt framtill i hans bil, slungades ut, krossade skallen och dog. De åkande i den påkörda bilen skadades.

Det är ett stort problem att många kör omkring utan att ha körkort. Hur många det är vet ingen, men några (tre till sju, sådär) åker fast för olovlig körning i Göteborg varje vecka. Det är naturligtvis bara toppen av ett isberg. Risken att bli stoppad i en kontroll är liten.

Man måste alltså räkna med att det ständigt kör omkring folk som inte kan köra bil och inte kan trafikreglerna. Så om man frågar sig när man ser någon köra som en dåre: Har den där idioten verkligen körkort? kan det rätta svaret svaret mycket väl vara: Nej, det har hen inte.

Många av dem som polisen tar för olovlig körning sätter sig bara i sina bilar igen och fortsätter att köra olovligt. Och så åker de fast igen, fortsätter köra och så rullar det på.

Numera har rättsväsendet möjlighet att beslagta bilen för den som kör körkortslös upprepade gånger. Det kan man göra om det är nödvändigt för att förhindra fortsatt brottslighet, vilket ju är ett ganska flummigt villkor som tillämpas sparsamt. Hittills i år har bara en bil beslagtagits i ett sådant fall i Göteborg.

Nu ska vi fortsätta med att titta på övrig aktuell vardagsbrottslighet i Göteborg:

FÖRBJUDET ELFENBEN. En man stoppades i tullen på Landvetter flygplats när han försökte smuggla in föremål av elfenben, bland annat ett armband och ett halsband. Elfenben från afrikansk elefant får inte föras in i EU.

FÖRSÄKRINGSFUSK. En 25-åring råkade ut för brand i sin bostad. När branden pågick ringde han och tecknade en hemförsäkring – utan att tala om att han hade en skada i full gång. Försäkringsbolaget avslöjade dock bluffen.

FEL FIL. Polisen stoppade en bilist som körde i bussfilen på E6 vid Bäckebol. Eftersom bilisten inte erkänner blir det rättegång. Åklagaren tycker att 1 000 kronor i böter är lagom straff.

HÄLERI. En man i 30-årsåldern åtalas för att han tagit hand om tungt stöldgods, bland annat en grävmaskin, en markvibrator, en motorcykel och en husvagn. Sammanlagt är det stulna är värt över en miljon kronor.

KVINNA ATTACKERAD. En kvinna som bar slöja blev attackerad på sin arbetsplats av en kund i 75-årsåldern. Han ska ha sagt: ”Ta av dig skiten på huvudet”, ”sådana som du äcklar mig”, ”sluta stirra på mig med dina äckliga svarta ögon”. Mannen är åtalad för förolämpning och kvinnan kräver 7 000 kronor i ersättning för kränkningen.

OLOVLIG ÖL. Två ägare till en affär åtalas för att ha sålt starköl från ett lager på flera hundra liter som de hade i ett sidoutrymme till affären.

RÅNAD. En 23-åring sparkade omkull en moped med förare som passerade, hotade föraren med knogjärn och körde iväg med mopeden. Han åtalas nu för rån, och för att ha kört drogpåverkad och utan att ha körkort.

SOMNADE. En man körde bil i Torslanda så uttröttad att han somnade vid ratten, körde av en lyktstolpe och hamnade i diket. Han åtalas för vårdslöshet i trafik, och kommunen kräver honom på 18 185 kronor för den förstörda stolpen.

Föregående

Kommunen stod med mössan i hand för att be konsulter om hjälp

Nästa

Människor och mat i skön mix