tisdag, januari 31 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Göteborg har för avsikt att köpa 40 nya spårvagnar av tillverkaren Bombardier. Men kontraktet kan komma att brytas på grund av mutanklagelser.

– Det blir en diskussion som får lyftas om det blir en fällande dom, säger Mårten Ignell på det kommunala bolaget Göteborgs Spårvägar till SVT Väst.

– I avtalet finns vissa skrivningar som ger oss som köpare rätten att gå ur avtalet.

Bombardier har sålt signalsystem till järnvägar i Azerbajdzan. Enligt grävande journalistik som SVT:s uppdrag granskning och nyhetsbyrån TT gjort kan nästan en miljard kronor ha använts för att muta makthavare i landet. Pengarna ska ha frigjorts genom skenaffärer med brevlådeföretag som egentligen inte finns.

Bombardier är ett världsomspännande företag med 70 000 anställda (antalet ska dock reduceras, bland annat har 300 i Västerås sagts upp). Produkter är bland annat flygplan, tåg och spårvagnar. Företaget är kanadensiskt, huvudkontoret för Europa finns i Berlin.

I Sverige tillverkar Bombardier i första hand signalsystem och driv- och styrsystem till höghastighetståg och tunnelbanor. I göteborgsområdet har företaget en anläggning i Sävenäs för att underhålla Reginatågen, som Bombardier tillverkat.

Bombardier har tidigare haft problem i Norden därför att tre SAS-ägda Dash Q 400-plan, tillverkade av Bombardier, kraschade på grund av fel på landningsställen på hösten 2006. SAS gjorde sig av med alla sina 27 Dashplan och fick en miljard i ersättning av Bombardier.

Previous

Ingen ansvarig för allvarlig olycka på Önneredsskolan?

Next

Varför blir megaprojekt så ofta enormt mycket dyrare än kalkylen?

About Author

Björn Gustafsson

Murvelveteran som pysslat med det mesta inom journalistiken. Gillar falukorv och stuvade makaroner.

Check Also