IFK-ordföranden och förre toppolitikern (S) Frank Andersson är föreslagen som ordförande i nybildade Västra Götalands Idrottsförbund, den regionala organisationen av Riksidrottsförbundet.

Nu ifrågasätts han inifrån idrottsrörelsen.

Frank Andersson
Frank Andersson

Bakgrunden är förstås Anderssons agerande i Gunnilse IF, där han i egenskap av ordförande före IFK-tiden intygade att partikamraten Abbas Zarrinpour tjänade så mycket på sin tjänst i klubben att han kunde ta ut 338 kronor i timmen som ersättning för förlorad arbetsförtjänst då han hade politiska uppdrag.

Göteborgs-Posten har i flera artiklar belyst förfarandet och även rapporterat om att en brottsutredning pågår.

– Jag tycker inte det är passande att en sådan person väljs till ordförande i en stor idrottsorganisation, säger Kjell Selander, ledare i Sävedalens AIK, där han ingår i såväl huvudstyrelsen som friidrottssektionen. Han basar för Göteborgs Jubileumslopp och är ordförande i Brain Athletics, ett samarbete mellan hjärnforskare och idrotten.

Sammanslaget förbund

Selander har sin klubb bakom sig när han agerar. Han uppmanar valberedningen att ompröva sitt ställningstagande medan tid finns. Selander har kontaktat en representant, som inte hade läst någon i den rad artiklar som GP publicerat, men…

Kjell Selander
Kjell Selander

– …hon sa att hon skulle ta med sej dessa uppgifter till nästa möte i valberedningen, berättar Kjell Selander för Spanaren.

Västra Götalands Idrottsförbund är en sammanslagning av Västsvenska Idrottsförbundet, där Frank Andersson varit ordförande fram till ombildningen och Västergötlands Idrottsförbund. Detta blir en stor och betydelsefull del av RF. Alla specialdistriktsförbund har rösträtt, i olika grad beroende på storlek, på första årsstämman i Alingsås 20 april. Fotbollen, som är störst, har fyra röster.

– Vi inom idrotten har en sorts förtroenderelation till myndigheter och sponsorer, funderar Kjell Selander, och den måste vi vara rädd om. Det måste gå att lita på oss, annars förlorar vi stödet.

Där anser han att Frank Andersson förbrukat sitt  förtroende.

– Han har angett en lön på 55 000 för en anställd i en idrottsklubb och det finns bara inte, är inget en hårt arbetande människa i någon idrottsförening känner till. Jag är förvånad över att ingen politiker i andra partier har utnyttjat det här.

Slår vakt om värdegrunden

I idrottens värdegrund, som alla föreningar måste ställa sig bakom, skrivs om rent spel och god etik. Det är sådant Kjell Selander vill slå vakt om.

– Föreningen är en av demokratins grundstenar, tycker han, men vi måste behålla förtroendet för att få fortsatt stöd.

Ärendet kom ut strax före IFK Göteborgs årsmöte, som dock lät Frank Andersson sitta kvar i vad som blivit en katapultstol efter Gunnar Larssons tid som blåvit ordförande.

Vad gör det betydligt större och mäktigare Västra Götalands Idrottsförbund?

Föregående

Privata hyresvärdar upplät tre (!) bostäder för nyanlända göteborgare - kommunen 251

Nästa

Göteborg Stads arkitekter: "Svårt att leva upp till våra etiska krav"