Vänsterpartiet lämnar manifestationen Samling för demokrati, som äger rum 27 januari, och planerar ett eget arrangemang. Orsaken är protest mot att Sverigedemokraterna står som en av arrangörerna.

Vänsterpartiets distriktsordförande Adriana Aires Rastén förklarar:

”FN deklarerade 27 januari till internationell minnesdag för förintelsens offer och vi har varit med och bjudit in till ”Samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld” i Göteborg sedan 2000-talet. När Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen bjöds de in att vara medarrangörer. Vänsterpartiet var och är mycket kritiska till att ett rasistiskt parti bjuds in till en samling mot nazism och rasism och för demokrati. Vänsterpartiet Göteborg har därför meddelat Länsstyrelsen att vi inte längre står bakom inbjudan. Istället kommer vi uppmärksamma dagen med ett eget arrangemang, dit alla demokratiska partier i Göteborgs kommunfullmäktige har bjudits in som medarrangörer. Det kommer ske i form av en ljusmanifestation på Järntorget klockan 18.00 fredagen den 27:e januari, säger hon.”

Som talare har vänstern inbjudit Henry Ascher, son till judiska föräldrar som undkom Hitlers rasistiska utrotning. Ascher är läkare, har bland annat arbetat i palestinska flyktingläger och gripits av israeliska myndigheter när han deltog i en Ship to Gaza-expedition.

Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Jörgen Fogelklou kommenterar Vänsterns agerande så här:

”Om Vänsterpartiet inte vill hedra förintelsens offer, pga att vi hedrar och minns dessa, så är det rena rama sandlådefasoner. Det förefaller mer som att Vänsterpartiets ordförande vill göra politik av ett av vår tids största svek mot mänskligheten enbart för att vinna billiga politiska poäng så här i årsmötestider. Det är inget annat än beklagligt, men tyvärr ej förvånande.” 

Samling för demokrati arrangeras av länsstyrelsen i Västra Götaland och riksdagspartierna i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad och Judiska församlingen i Göteborg. Samlingen äger rum i universitets aula.

27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dödslägret Auschwitz befriades 27 januari 1945.

Föregående

Öisaren hämtade egen sparring - i USA

Nästa

Terje Carlsson fanns inte