För ganska precis ett år sedan introducerade Spanaren ett gäng friidrottare från Utby IK där uppseendeväckande många var unga invandrare från främst Somalia. Gruppen kallas Curres Running Team och Curre själv, tränaren Curt-Roland Ljung, kan summera ett oerhört framgångsrikt 2016.

Allra bäst är fortfarande Suldan Hassan, nästan veteran trots att han bara är 18 år. Suldan har till och med kommit med i seniorlandslaget och blev bland annat tvåa på 5 000 meter i klassiska Finnkampen.

Andra har gjort ännu större framsteg, jämfört med deras tidigare prestationen. Den här gången väljer vi att lyfta fram 17-åringarna Ahmed Abdullahi och Abdikhallaq Nooh.

De båda somalierna började löpträna med teamet med tre månaders mellanrum. Båda har varit i Sverige länge.

– Vi kände inte varandra tidigare och idrotten  har betytt mycket, säger Ahmed, inte minst har det här hjälpt oss med språket.

Kul med annat än skolan

”Abdi” pluggar på Katrinelundsgymnasiets friidrottsprogram, har ett och ett halvt år kvar. Ahmed går på gymnasium i Kungälv.

– Vi är med i teamet för att det är kul att ha något annat än skolan att tänka på, säger ”Abdi”.

Under året har båda vunnit fem medaljer i olika svenska mästerskap och båda har landslagsdebuterat i ungdomsfinnkampen. De har putsat sina personliga rekord på tre sträckor. ”Abdi” är den som tagit de största stegen, men Ahmed är fortfarande före.

– Plötsligt bara släppte det för mej, säger ”Abdi”, och jag blev själv förvånad. Det är klart att vi vill komma så långt som möjligt.

Curres Running Team består av femtontalet löpare, både invandrare och infödda svenskar, tjejer och killar. Sju av dessa har sprungit för landslaget.

Senaste glada beskedet är att Ali Kanini, som kom från Irak för drygt ett år sedan, just fått treårigt uppehållstillstånd och kan ställa upp i SM-tävlingar. Han har sprungit 800 meter på 1.49, vilket är svensk elitklass, och  behöver inte längre bekymra sig för sin omedelbara framtid.

Föregående

Che Guevaras dotter talar varmt i Göteborg

Nästa

På spännande uppdrag för att värna demokratin i världen