Fastighetskontoret vill teckna avtal med det omstridda Göteborgsföretaget Individia Group om 45 dubbelrum för nyanlända i ett så kallat mellanboende.

Priset: 9 395 100:- plus moms per år – eller cirka 17 400:- kronor per dubbelrum och månad.

Individia Group driver flyktingboenden på flera håll i landet.

Bland annat startade företaget ett HVB-hem för ensamkommande barn i ett före detta vandrarhem i Lessebo i Småland.

Då hade Migrationsverket tidigare tackat nej till att använda vandrarhemmet som flyktingboende eftersom marken förorenats av bly och arsenik från ett gammalt glasbruk.

Individia Group tecknade istället avtal med Göteborgs Stad för att ta emot ensamkommande barn i vandrarhemmet. Lessebo kommun fick inte veta att barn skulle skickas dit från Göteborg innan verksamheten var etablerad.

Ingen koll av personal

Hemmet kritiserades senare för att ha anställt personal utan att kontrollera deras belastningsregister.

Nu är det fastighetskontoret som vill teckna avtal med Individia Group om en fastighet med 45 dubbelrum som ska användas som mellanboende för nyanlända från den 1 december i år till sista december nästa år.

”En nytagen kreditupplysning visar att bolaget har godkänd ekonomi”, skriver t f fastighetsdirektören Martin Öbo. Om någon annan kontroll gjorts av företagets verksamhet framgår inte av tjänsteutlåtandet.

För 17 400 kronor per dubbelrum och månad får 90 personer tillgång till dusch och wc i korridoren och ett gemensamt mindre kök samt sällskapsrum.

Det är bostadsbristen i Göteborg som,  i kombination med kommunernas skyldighet att ta emot nyanlända som beviljats uppehållstillstånd i landet, gör att företag kan ta bra betalt för boenden.

Fram till och med den 1 december i år kommer Göteborg att ha tagit emot cirka 600 personer utifrån bosättningslagen. Under december anvisas ytterligare 280 personer av Migrationsverket till Göteborg.

”Det föreslagna avtalet om inhyrning av fastighet med 45 dubbelrum tillgodoser en del av det resterande behovet av boendelösningar för 2016”, skriver fastighetsdirektören.

Tidigare i år har Göteborgs Stad hyrt in 80 villavagnar på Lilleby Camping som mellanboende. En inhyrning som ger ett tillskott på uppemot 200 boendeplatser av tillfällig karaktär.  Det saknas ändå boende för ett par hundra nya göteborgare.

 

Läs också:

Nyanlända får bo på camping – för 20 miljoner

 

Föregående

Mud Run - strapatser blir aldrig roligare

Nästa

Jodå, våra politiker lyssnar