En framgångsrik affärsman i Göteborg har åkt fast för grovt olaga vapeninnehav, för rattfylleri när han körde på tre parkerade bilar och skadade en gravid kvinna, och för att ha hotat en kvinna med att han skulle döda henne och äta hennes hjärna.

Revolvern i bilen. Foto: polisen
Revolvern i bilen. Foto: polisen

Det börjar i februari 2015. Affärsmannen stoppas av polisen när han kör på Björlandavägen med en dyr, exklusiv sportbil som är uppenbart krockskadad.

I bilen hittar polisen, under en skottsäker väst, en laddad magnumrevolver. Affärsmannen säger att han inte vet vems vapnet är, eller hur det hamnat i hans bil.

Historien fortsätter i augusti 2015. Affärsmannen drar iväg på Rosenlundsgatan i en annan mycket dyr sportbil. Under en kort färd kör han genom ett kedjeräcke, kör ner en flaggstång och krockar med tre parkerade bilar innan han överger vraket av sportbilen på Stora Badhusgatan. Strax därefter grips han av polis. Han visar sig ha en alkoholhalt i blodet på 1,93 promille och är dessutom påverkad av narkotikaklassade läkemedel.

I en av bilarna mannen kör på sitter en gravid kvinna som skadas och förs till sjukhus med smärtor i huvudet och magen. Skadorna är dock inte så allvarliga – och barnet klarar sig.

Affärsmannen söker efter rattfylleridramat hjälp för sina alkoholproblem. Men i december 2015 inträffar detta: Han är på krogen, uppträder skrämmande och uttalar hotelser mot andra gäster. När en servitris försöker lugna ner honom hotar han att döda henne och äta hennes hjärna.

Nu får affärsmannen svara inför rätten för en lång rad brott.

Bankomatborrare i aktion. Bild från övervakningskamera.
Bankomatborrare i aktion. Bild från övervakningskamera.

ATTACK MOT BANKOMATER: En 23-årig man borrade stora hål i tre bankomater i Göteborg. Med avancerad elektronisk utrustning försökte han ta över bankomaternas datorer och få dem att betala ut pengar. Det lyckades inte.

A-KASSEBLUFF: En kommunalanställd man har lurat a-kassan på drygt 20 000 kronor. Han tog ut bidrag samtidigt som han hade jobb.

LARMFUSK: När en man gick ut genom kassan på Stadium med en tröja värd 549 kronor lyckades han sätta larmfunktionen ur spel (med en metod som inte ska avslöjas här). Men han åkte fast ändå.

BILHOPP: En 20-åring var på fyllan och hoppade på en BMW så det blev skador för 11 700 kronor. Mannen säger att han inte vet varför han hoppade på bilen.

MISSADE MILJONER: Ägaren av en konsultfirma åtalas för grovt bokföringsbrott. Han har missat att bokföra in- och utbetalningar på 6 300 000 kronor.

ATTACK MOT CHAUFFÖR: En man i 50-årsåldern överföll en busschaufför mitt under färden med slag och strupgrepp.

DÖDSKROCK: En yngre man åtalas för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Han körde på tok för fort i korsningen Eriksbo Västergärde/Gråbovägen och kolliderade med en bil vars förare dödades.

KÖTTFUSK: En tidigare anställd på livsmedelsverket har utfärdat falska sundhetsintyg för kött. Han använde myndighetens formulär och officiella stämplar, så intygen gick knappast att skilja från äkta.

BEVÄPNAD: En man togs av polisen när han gick omkring på stan beväpnad med ett svärd. Nu åtalas han för brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål.

Föregående

SD-undran: "Varför bryr sig ingen om förföljda sverigedemokrater?"

Nästa

Göteborgarnas lokala partistöd kan hamna i Stockholm