Perra Winberg skrev den omstridda debattartikeln i GP om Nya Tiders rätt att delta på Bokmässan. Han är gammal bekant till Stampens ägare Peter Hjörne, som befordrade sin hjälpreda till journalist. På måndag ska Perra Winberg lämna 2 000 namnunderskrifter till Bokmässan.

Debatten om vem som får vistas på Bokmässan går vidare. Den började när Lars Schmidt på Svensk Bokhandel den 17 augusti avslöjade att Nya Tider hyrt en monter. Bokmässan vek sig för opinionen och sade nej. Och vek sig igen och sade ja inför hotet om stämning för kontraktsbrott.

Mässan förlöpte utan incidenter. Nya Tider sålde den pensionerade sjökaptenen och byrådirektören Stefan Torssells bok ”M/S Estonia – Svenska statens haveri” och några tidningsprenumerationer.

Debatten tog ny fart den 27 september med ett upprop i Expressen där 103 kulturpersonligheter hotade att bojkotta nästa års Bokmässa om Nya Tider skulle få vara med.

Perra Winberg, journalist på Nya Tider, skrev ett svar och samlade in under 111 underskrifter. Det var tänkt för Expressen och SVT Opinion, men hamnade till sist på GP, som publicerade den 30 september. Då riktades opinionen i stället mot GPs chefredaktör Cecilia Krönlein, som tvingades förklara varför hon publicerat en text ”av högerextremister”.

”Snäll farbror”

Perra Winberg vill inte se sig själv som extremist alls:

– När jag tänker högerextremist ser jag nån som Pinochet framför mig. Jag är en rätt snäll, skäggig farbror med fem barn mellan dagis och gymnasiet. Min svärfar är flykting från Ingermanland, min farfar av judisk härkomst och jag är med i Amnesty.

Han är också trött på att Nya Tider rubriceras som högerextrem:

– Vi skriver utanför åsiktskorridorerna. Visst, vi är lite aviga och motvalls, men vi har aldrig blivit varken åtalade eller fällda för något vi skrivit. Jag skulle kalla tidningen kulturkonservativ.

Sedan 2013 har Nya tider presstöd, i år med 2 910 000 kronor. Det är lika mycket som Liberalernas NU, Lokaltidningen Sorsele eller Bas Blekinge. Och det är mindre än en tiondel av vad meningsmotståndarna ETC kvitterar ut.

Mångsidig

Perra Winberg är en mångsidig man med brokig bakgrund. Hans far var grafiker på GT och själv började han köra bud åt GP 1984 på ”Snejset”.

”Snejset” var en budbilsverksamhet som också utnyttjades för GP-ledningens privata ärenden. Peter Hjörnes döttrar kördes till och från skolan, mat hämtades på krogar och sprit på Systemet, tidningar och annat kördes ut till Hjörnes stuga på Marstrand, båten putsades och bilarna kunde hämta sena nätter på olika håll i stan.

Chef för ”Snejset” var Charlie Stenson, som senare blev fastighets- och säkerhetschef på GP och blåste företaget på omkring 50 miljoner kronor genom falska fakturor. Peter Hjörne ville tysta ner skandalen, men Stenson dömdes för grova skattebrott till tre års fängelse.

Perra Winberg är duktig musiker och spelade med sitt coverband ”Sgt Pepper” på många GP-fester. Han var klipsk och skojfrisk och blev en av Peter Hjörnes favoriter på ”Snejset”.

– När Peter blev chefredaktör 1993 plockade han mig till en internutbildning, i stället för att anställa någon från ”kommunisthögskolan”, som han kallade det, berättar Perra Winberg.

– Jag recenserade musik och skrev nöjesartiklar, men framför allt startade Tore Ljungberg och jag GPs tv-redaktion. Men 1996 sade jag upp mig för att börja skriva musik åt film- och reklambranschen.

Stor uppmärksamhet

Sedan en tid är Perra Winberg anställd på Nya Tider, en tidning som ytterst få kände till för några månader sedan.

– Det är otroligt vilken uppmärksamhet vi fått, säger Perra Winberg. I snart två månader har vi varit i medierna varje dag, Ja, det vet väl du vad det är värt i reklampengar. Vi har fått omkring 1 000 nya prenumeranter på tre veckor.

Före Bokmässan hade Nya Tider 3 400 prenumeranter, en av många små aktörer som, trots sitt årliga statsstöd, gärna vill kallas alternativa medier och lever på en växande misstro mot traditionella medier.

– Medieledningarna är ofta blå, men redaktionerna är rödgröna, säger Perra Winberg. Många journalister är agendadrivna och det känner läsarna. Då går de till alternativa medier.

Nu samlar Nya Tider in namn, ihop med Avpixlat, för att uppvakta ledningen för Bokmässan.

– På måndag ska jag lämna över listan på över 2 000 namn. Det är ett tvärsnitt av vanligt folk som stöder yttrandefriheten. Det vore roligt om fler medieaktörer också gjorde det.

 

Föregående

Kommer en ny handlingsplan ge bättre förskola i Göteborg?

Nästa

Myglande politiker har kört över kulturnämnden - och likabehandlingsprincipen