Efter bronsmedaljen på 800 meter vid Europamästerskapen i friidrott väntar några spännande dagar för Ullevilöparen Lovisa Lindh.

Under onsdagen kompletteras Sveriges olympiska trupp. Förbundskaptenen Karin Torneklint förslår bland andra Lovisa, trots att hon bara varit nära den kvalifikationstid som Sveriges olympiska kommitté krävt. Medaljen kan kompensera detta och nog vore det märkligt annars. Friidrotten är den största och mest konkurrenskraftiga idrotten i Rio de Janeiros olympiska spel.

På fredag under Göteborgs Grand Prix attackerar Lovisa Lindh det svenska rekordet på 1 000 meter och om hon klarar det blir belöningen 100 000 kronor!

– Det kan bli några fantastiska dagar, tre jättegrejor på en vecka, säger Lovisa till Spanaren.

Medaljleende

Maria Akraka sprang på 2.37,70 för 22 år sedan och det gäller fortfarande som rekord.

– Jag har inte riktigt ställt in mej på det loppet än, säger Lovisa, fortfarande med ett lyckligt medaljleende.

– Det är en annorlunda sträcka. Jag försökte för ett par år sedan och sprang på 2.40, men då var det ruskväder.

Dessutom är Lindh naturligtvis mycket bättre nu. Och hon kommer till Göteborgs Grand Prix som en ledande stjärna för för första gången någonsin.

– Det kommer att kännas att jag har hemmaplan, bor ju bara tio minuter från Slottsskogsvallen, fortsätter hon. Hoppas det kommer mycket folk, sånt hjälper.

Lagom starkt fält

Lovisa och hennes tränare Johan Wettergren har möjlighet att”regissera” loppet, så som att bestämma vilken utgångsfart den så kallade haren ska dra i. Fältet är utvalt för att det ska vara lagom starkt, inte för bra och inte för dåligt för att hemmalöparen ska lyckas.

– Jag tror det gäller att vara snabb till 800 och sedan hålla sista 200, säger hon.

Damrekordet är bra, men inte omöjligt. Det blir värre på herrsidan. Även där tillfaller 100 000 kronor en svensk som slår rekordet, men nu handlar det om Dan Waerns gamla världsrekord, 2.17,09, som gällt som svenskt rekord sedan 1959. Många svenskar har försökt slå det.

Dan Waern på plats

Johan Rogestedt, en annan göteborgare som tävlar för Stenungsund, gör ett försök tillsammans med bland andra en annan landslagsman, Kalle Berglund.

– Det blir tufft, men i rätta förhållanden kan det gå, tror Johan. Jag ska i alla fall göra ett ärligt menat försök.

Han gör det framför ögonen på den gamle rekordinnehavaren själv. Dan Waern, 83 år, finns på plats för att vara prisutdelare.

Föregående

Vem bestämmer i Göteborg? S+V+MP+FI+VV = SANT?

Nästa

Nu ska politik och näringsliv mygla ihop