Under måndagen träffades ledningen för mediekoncernen och ett stort antal fordringsägare i Göteborgs tingsrätt.

Ingen av de senare ville något annat än att processen går vidare, vilket annars skulle ha inneburit konkurs.

Det mest dramatiska var att ett 20-tal av alla frilansare som inte fått betalt för sitt arbete, först tågade i gemensam tropp från GP-huset och därefter knödde sig in en redan fullsatt rättegångssal.

Rådman Leif Dylin som ledde förhandlingarna var smidig nog att inte köra ut någon utan medgav ståplatser.

En miljon i skuld till frilansare

Carl-Magnus Haglund, ordförande för Västra distriktets frilansare, uppskattar att Stampens olika medieföretag är skyldiga hans medlemmar sammanlagt cirka en miljon kronor. Det kan variera från några tusenlappar till som i fallet Thomaz Grehn. GP:s förre vinskribent har fakturerat för 170 000 kronor, pengar som skulle vara startkapital i hans nya bolag men som han kanske aldrig kommer att se röken av.

Det är förstås småpotatis jämfört med den totala skuldbördan på över två miljarder kronor.

Nära 500 miljoner har storbankerna SEB, Nordea och Handelsbanken lånat ut till en ränta som sägs ligga en bra bit över tio procent.

Under borgenärssammanträdet presenterade rekonstruktören, advokat Christian Andersch i grova drag den räddningsplan han skissat på sedan han fick uppdraget i slutet av maj.

Hjörne höll sig borta

Det pågår redan förhandlingar om att sälja ett av Stampens bolag. Vilket ville Andersch inte avslöja men spekulationerna väger ungefär lika mellan OTW och Modern Women Media AB. Dessutom kommer tryckeriföretaget V-TAB Örebro att försättas i konkurs.

Redan före juni månads utgång räknar Andersch med att förslag till ackord kommer att presenteras och att förhandlingar med banker, Skatteverket och alla andra borgenärer inleds i september.

Om någon hade väntat sig att Stampens huvudägare Peter Hjörne skulle visa sig i tingsrätten hade hen blivit besviken.

Många frilansare hade gärna bytt ord med honom och undrat varför han inte öppnar sin egen plånbok och gör upp med alla journalister och fotografer som dag ut och dag in fyller hans tidningar.

Om koncernen ska kunna räddas krävs rejäla ekonomiska muskler men det finns mycket som tyder på att det finns en gruppering som ruvar i vassen, beredd att kliva in när rekonstruktören städat färdigt.

Frågan är om det finns plats för familjen Hjörne i en framtida nysatsning.

Föregående

Advokatens plan för att rekonstruera Hjörnes imperium

Nästa

JO-kritik för Göteborgs hantering av offentliga handlingar