Åtal för mer eller mindre meningslösa vardagsbrott fortsätter hopas hos tingsrätten i Göteborg. Här är ett urval:

PUNSCHLYSTEN. En 50-åring gillar uppenbarligen punsch väldigt mycket. Han greps 3 maj när han försökte stjäla en flaska av den ädla drycken på Systembolaget, Linnégatan. 27 maj försökte han än en gång sno en pava punsch på Systemet, den här gången på Kungstorget. Även då åkte han fast.

BÅTFYLLA. En 60-årig kvinna lämnade en krog och drog iväg med sin motorbåt så pass berusad att det väckte uppmärksamhet. Följden blev att kvinnan togs för sjöfylleri väster om Björkö i norra skärgården. Hon visade sig ha 0,79 promille.

GÖMDE PENGAR. En 64-årig man har åkt fast för det ovanliga brottet penninghäleri. Någon annan person (som polisen inte fått tag i) har stulit två olika kvinnors identiteter och tagit två lån på vardera 120 000 kronor i kvinnornas namn. För att gömma pengarna har 64-åringen fått dem överförda till sitt konto. Det hjälpte inte, pengarna kunde spåras. Mannen hamnar nu inför rätta och brottsrubriceringen är alltså penninghäleri.

KÖRDE I BUSSFIL. En 25-åring iakttogs av polisen när han körde bil i en bussfil på Rymdtorget. Mannen nekar till brott men åklagaren vill att han ska betala 1 000 kronor i böter.

PEPPARSPRAY. En 23-årig man togs av tullen när han försökte smuggla in 40 burkar pepparspray. Innehav av sådan spray är brott mot vapenlagen.

CHAUFFÖR SMET. En buss kolliderade med en bil på Torslandavägen. Busschauffören försvann från platsen utan att lämna några uppgifter. Smitningen var meningslös eftersom polisen lätt kunde ta reda på vem som kört bussen. Nu är chauffören åtalad för obehörigt avvikande från trafikolycksplats, som den juridiska termen är.

BOSTADSBLUFF. En 23-årig flykting från Syrien lurade två andra flyktingar att betala honom deposition för lägenheter som inte fanns – i det ena fallet 2 800 kronor, i det andra 12 500. Nu är syriern åtalad för bedrägeri, och de lurade personerna kräver att få tillbaka sina pengar.

FÖRSTÖRDE BILAR. Tio bilar fick svåra skador när en 23-åring gick loss på dem med sten när de stod parkerade på Pusterviksplatsen. Han är nu åtalad för grov skadegörelse, bilägarna och försäkringsbolagen kräver honom på sammanlagt 250 198 kronor i skadestånd. När 23-åringen greps efter dådet hade han skador på händerna och glaskross i jackan och i ena skon. Vidare fanns hans DNA på två av bilarna.

FALSK ÄGARE. En 35-årig man försökte genomföra ett listigt bedrägeri. Han registrerade sig hos Bolagsverket som ny ägare till en bilfirma i Kungälv utan att i verkligheten ha någon del i bolaget. Sedan stegade han in på banken SEB med bolagshandlingarna, presenterade sig som ny ägare och ville ta över en checkkredit på fyra miljoner som bilfirman hade. Bankpersonalen blev dock misstänksam, så 35-åringen blev inte plötsligt miljonär utan får nu svara inför rätta. Brottet kallas försök till grovt bedrägeri.

16-ÅRING TOKKÖRDE. En 16-årig pojke greps efter dårkörning med bil i västra Göteborg. Han vägrade stanna när polisen försökte stoppa honom, körde mot rött ljus, var nära att orsaka en kollision och körde till slut ner i en bäck.
Han är nu åtalad för vårdslöshet i trafik. Och för olovlig körning – som 16-åring saknar han naturligtvis körkort för bil.

Föregående

Nye generaldirektören välmeriterad forskare

Nästa

Göteborgsmötet - när drömmarna krossades