När Anneli Hulthén i mars valdes till ordförande i Göteborgs Friidrottsförbund beskrevs det av en göteborgsk lokaltidning som ”ny topproll”, av en annan som ”nytt toppjobb”.

En position med hög prestige, alltså?

Knappast.

– När valberedningen frågade mej handlade det först om en plats som ledamot i styrelsen, berättar hon för Spanaren. Det var inte viktigt, jag hade gärna blivit suppleant om det blivit aktuellt.

Hon hade just avgått från ordförandeposten i kommunstyrelsen, men engagemanget inom friidrotten utlöser förstås inte någon liknande uppmärksamhet.

Vi träffas vid Göteborgsvarvet, den gigantiska manifestation som samlar många tiotusental löpare och engagerar hela staden. Anneli Hulthén är dels guide för en delegation som avgör om Göteborg får veteran-VM 2020, dels prisutdelare för eliten.

När hon stiger upp på podiet möts hon av applåder. Kanske inte riktigt vad hon vant sig vid i fullmäktige?

Anneli Hulthén gör inte ny karriär, hon är mest bara intresserad av friidrotten.

– Jag behövde inte fundera länge när jag fick budet, säger hon. Jag var ju insatt, inte minst i Varvet, som jag sprungit nio gånger. I år fick min bror startplatsen.

Vill vara strategisk

Hulthén tror sig vara bra på att leda en styrelse och det är kanske inte otänkbart att friidrottsfolket  tror sig kunna dra nytta av hennes kontaktnät. Det är en händelse som ser ut som en tanke när fullmäktige den 16 juni beslutar om ny friidrottsarena på Hisingen istället för Rambergsvallen, som försvann förra året.

– Jag vill vara strategisk och försöka se till att idrotten inte tappar sin själ i den ibland svåra kombinationen av idealitet och professionalism, säger hon.

Att hon avgick som ordförande i kommunalstyrelsen kunde kanske tolkas som att hon ville slå sig till ro.

– Men nej, jag är ingen latmask och kan inte sitta still, fortsätter hon. Jag är kvar i fullmäktige och styrelsen för SKL (Sveriges kommuner och landsting). Engagemanget i Stadsmissionen har jag också kvar. Politiken släpper jag aldrig, miljö- och stadsbyggnadsfrågor känner jag starkt för.

Hon springer och cyklar som träning. Friidrotten är inte enda favoritsporten.

– Jag gillar cykel, följer gärna Tour de France och Giro d´Italia, säger hon.

Föregående

”Sverige är jäkligt illa ute”

Nästa

Göteborgs-Posten nära konkurs - staten betalar de anställdas löner