Var i Varberg kommer Susanna Arwins staty ”Med handväskan som vapen” att ställas upp?

I Brunnsparken i centrala Varberg?

Eller i hotelldirektören Lasse Didings trädgård?

I eftermiddag, onsdagen den 27 april, kan avgörandet komma efter en stentuff strid där två av mina facebookvänner står överst på var sin barrikad och slåss så att trycksvärtan skvätter.

För att ta det från  början:

Varbergsprofilen Lasse Diding, kommunist, kapitalist, finansiär till Jan Myrdalbiblioteket (tillsammans med Henning Mankell) och dess stora pris (”Leninpriset”), ibland kallad excentrisk och av mig själv en gång omskriven som ”världens mest beläste hotelldirektör”, ägare till populära hotell Gästis med Leninbadet och Hotell Havanna med Hemingwaybadet köpte in statyn ”Med handväskan som vapen” av konstnären Susanna Arwin sedan politikerna i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun tackat nej till den.

Den kostade enligt Diding ”hundratusentals kronor”. Närmare ville han inte precisera.

Omstridd skulptur med Jan Myrdal (närmast kameran) och Lasse Diding.Bild: Per Nygren
Omstridd skulptur med Jan Myrdal (närmast kameran) och Lasse Diding.Bild: Per Nygren

Konstnären har inspirerats av en bild som togs av fotografen Hans Runesson i Växjö den 13 april 1985 då 38-åriga Danuta Danielsson svingade sin handväska mot en medlem i Nordiska rikspartiet som försökte genomföra en tillståndsgiven demonstration i staden.

Bilden blev klassisk.

Symbol för civilkurage

Konstnären såg i tanten med väskan en symbol för civilkurage.
Kulturpolitikerna i Växjö såg dock andra sidor av tanten med väskan. Är det rätt att slå väskor i huvudet på människor vars åsikter man inte delar? Ska inte yttrandefriheten försvaras?

Samma frågor har debatterats i Varberg sedan Lasse Diding erbjöd staden att ta emot statyn som gåva för att ”ytterligare försköna Varberg med ett redan berömt konstverk vars proveniens (=ungefär ursprung/bakgrund)  och historia gör den till ett kraftfullt och energiskt uttryck för vår kommuns inställning till främlingsfientlighet och antidemokratiska strömningar”.

Hans villkor är att den ska ställas upp i Brunnsparken i centrala staden.
Villkoret har ytterligare komplicerat frågan i Varberg eftersom det av några uppfattas så, att en privatperson skulle få avgörande inflytande över det offentliga rummet. Politikerna vill bestämma själva.

Personangrepp

Debatten i Varberg har inte bara hållit sig till statyn och vad den kan symbolisera. Inte sällan har kombattanterna gått till personangrepp. Så har Lasse Diding anklagats för delaktighet i folkmord. Och en (M)-politiker anklagats för att vara snål, ha en förmåga att snika åt sig gratismat och blivit portad på tre av stadens hotell. För att nämna ett par av de mer stillsamma argumenten.

Främst bland motståndarna finns Maria Haldesten, ledarskribent i Hallands Nyheter som tidigare jobbade på GP men i likhet med samtliga andra dåvarande ledarskribenter flydde GP när tidningen övergav sin socialliberala hållning.

Maria har, bland annat,  en annan uppfattning än Lasse om Lenins roll i historien vilket kan spela en viss roll också i debatten kring tanten med handväskan.

Blir man till slut så avtrubbad att det känns helt naturligt att mysa med Lenin om man bor i en stad som Varberg? Varje gång jag går förbi det där hotellet, med det förrädiskt gemytliga namnet, knyter jag liksom näven i fickan. Offer för kommunismen, liksom släktingar till offer för kommunismen, finns i min närmaste krets. De, om några, kan inte förstå att man kan förhålla sig till Lenin på ett helt annat sätt än till Hitler”, skrev Maria, som inte själv bor i  Varberg, om Lasses hotell Gästis där Leninbadet är inrymt.

Hon har besökt Växjö och pratat med ordföranden i kultur- och fritidsnämnden om varför de sa nej till statyn.

Nämnden delad

Båda sidor har påhejare och anhängare också inom den kultur- och fritidsnämnd som under onsdag eftermiddag ska fatta beslut i saken.
Kommunens konstnärliga råd har inför mötet bedömt konstverket som konstnärligt betydelsefullt och Brunnsparken i centrum som den bästa placeringen av statyn.

Att döma av politikernas uttalande i tisdagens Hallands Nyheter är utgången oviss in i det sista. Två (M),  en (SD) och en (S) vill avvisa gåvan. En (MP) och tre (S) är för. En (L) och två (C) hade ännu inte bestämt sig, bland dem nämndens ordförande Christofer Bergenblock (C).

Han har dock skickat en egen tårta till Lasse Didings födelsedag i söndags. En digital väsktårta som skulle ha kunnat vara rosa marsipan.

”Stort grattis Lasse! Jag tillägnar dig en handväsktårta från Bergenblock & Co på din födelsedag. Märkte den med mina initialer så du inte ska glömma avsändaren”, skrev Christofer Bergenblock.
Så vitt framgår av Lasse Didings faceboksida har han accepterat gåvan.

UPPDATERING:

Bergenblock bestämde sig till slut för att tacka nej: Läs Nej till ”Med handväskan som vapen” också i Varberg

FOTNOT

(1) Jag råkar känna till grabben som fick väskan i huvudet. Han heter Seppo, blev inte klokare av slaget och har dömts för flera mord. Från sin barndom har han berättat att hans styvfar uppfostrade honom genom att sätta honom i badkaret och spola med iskallt vatten medan hans mamma stod bredvid och skrattade. Det hade säkert effekt om än ingen karaktärsdanande.

(2) I november förra året ställdes statyn ”Med handväskan som vapen”  ut på borggården i Varbergs fästning där museet öppnade utställningen ”Tantfullness”,  en ”manifestation för fred i tiden mot fascism och rasism”.  Amelia Adamo presenterade och invigde konstverket. Samtidigt visade Jan Myrdal fransk propagandistisk affischkonst inför Första världskriget från en unik samling han skänkt till Kungliga biblioteket. Samma dag invigdes Jan Myrdalbiblioteket i Varberg  med ”en av Sveriges största boksamlingar med 50 000 volymer” varav 25 procent för Sverige unika.

Föregående

Facket tar strid för 6-timmarsdagen på Svartedalens äldreboende

Nästa

Vill du bli kameraövervakad på Göteborgs gator?