I skuggan av världens stora händelser har turistparadiset Kap Verde hållit val.

– Vi har fått nog, sade väljarna och slängde ut regeringen. Spanarens  medarbetare Mirja H Lappalainen befinner sig på plats. Här är hennes rapport.

Något som väldigt många människor inte tyckte om och var upprörda över var det nya sättet att "märka" väljarna: alla som röstat fick avge fingeravtryck i vallokalen. - Jag känner mig som boskap som brännmärkts, klagade en av väljarna.
Något som väldigt många människor inte tyckte om och var upprörda över var det nya sättet att ”märka” väljarna: alla som röstat fick avge fingeravtryck i vallokalen. – Jag känner mig som boskap som brännmärkts, klagade en av väljarna.

– Det här är en seger för Kap Verde, sa Ulisses Correia e Silva, MpD, efter partiets majoritetsseger i söndagens val.

Helt tydligt är att det kapverdianska folket tröttnat på 15 års regerande av PAICV (Partido Africano da Independência de Cabo Verde), ett center-vänsterparti.

MpD (Movimento para a Democracia), ett center-högerparti, segrade klart på alla de kapverdianska öarna.Partiet fick 38 av de 72 mandaten i parlamentet.

Till och med på ön Fogo som hittills alltid varit ett starkt PAICV-fäste segrade man om än knappt. Enligt folk där är detta mycket beroende på den hjälp och det engagemang MpD ställde upp med efter vulkanutbrottet 2015.

– Nu är det dags att börja arbeta och visa att det finns lösningar för Kap Verde, sade Ulisses Correia e Silva i sitt segertal inför tusentals jublande människor i huvudstaden Praia när det var klart att MpD segrat. ”Den viktigaste kampen kommer att vara mot fattigdomen” konstaterande han också.

Han lovade en trygg framtid med minskad fattigdom för alla öar. Till ungdomarna bekräftade han på nytt att de kan vänta sig arbete, utbildning med kvalitet och möjligheter till eget boende.

I örikets andra stad Mindelo rådde en veritabel karnevalsstämning där sambatakterna bytts ut mot jublande partisång när lyckliga människomassor tågade runt i staden.

– Vi har fått nog av 15 år med prat och ingen verkstad, var en vanlig kommentar bland de människor jag pratade med. ”Nu kan det bli så att ny tid har kommit och att en ny regering också lyssnar på vad vi vanligt folk tycker och behöver”.

 

 

Kap VerdeFAKTA:

Kap Verde – Cabo Verde – ögrupp i Atlanten, 10 öar varav 9 bebodda. Öarna ligger ungefär 500 km väster om Senegal på Afrikas västkust. CV är en fd portugisisk koloni som blev självständig 1975. 512.096 invånare (2013). De senaste åren har öarna blivit populära turistmål, främst Sal och Boa Vista där det är badstränderna som lockar. Huvudstaden Praia finns på ön Santiago, landets andra stad Mindelo är känd som musik- och kulturstad. Den välkända sångerskan Cesária Évora verkade i Mindelo. Ön Santo Antão är känd för sina spännande vandringsleder och sina gröna, djupa odlade dalar. På ön Fogo finns vulkanen Fogo, 2829 m, som hade ett utbrott som pågick mellan 23 november 2014 och 8 februari 2015 och förstörde hus, jordbruksmark och infrastruktur samt tvingade omkring 1000 människor att evakuera.

 

Föregående

Samverkande Göteborgare vill slå vakt om öppenhet i kommunen

Nästa

GP:s förre kulturchef ger ut världens bästa bok