Göteborgs mesta festprisse: Lena Malm (s), kommunfullmäktiges ordförande.

Förra året festade hon för ungefär 2,7 miljoner.

Hon var inte ensam på kalasen förstås. Många var hon inte ens med på.

Som ordförande i kommunfullmäktige är Lena Malm i representativa sammanhang stadens främsta politiker och bär en borgmästarkedja som tecken på sin värdighet då hon tar emot besök av ambassadörer eller andra gäster i Rådhuset eller Dicksonska palatset.

Som borgmästare beslutar hon löpande om kommunfullmäktiges representation. Det gäller inte bara gästande honoratiores. Representationen är ibland också ett led i marknadsföringen av Göteborg som konferens- och mötesstad.

Förra året kostade kommunfullmäktiges representation 2,7 miljoner kronor.

Av de pengarna gick det mesta – 2,5 miljoner – till kostnader för mottagningar i samband med konferenser eller kongresser som hölls i Göteborg.

170 – 200 kr/person

Arrangörerna skriver till kommunen och ber om ett bidrag. Lena Malm fattar löpande beslut. Spanaren har tidigare berättat om bidraget till Föreningen Grävande Journalisters seminarium i Göteborg.

– Kostnaden brukar ligga på mellan 170 och 200 kronor per person, säger intendent Liselott Carlsson på Stadsledningskontoret som är samordnare av representationen.

– Ibland delas dessa mottagningar med Västra Götalandsregionen och då delar vi också kostnaden. Det är ett stående arrangemang på cirka en och en halv timme där (någon från kommunfullmäktiges presidium är) en värd/värdar hälsar delegaterna välkomna till Göteborg och pratar med gästerna.

Några exempel på kommunens generositet:

 • Mottagning för gästforskare vid Chalmers och universitetet, cirka 100 personer, hösten 2015.

”Tidigare års mottagningar har varit mycket uppskattade och minnesvärda. De vackra officiella lokalerna och mötet med Lord Mayor har särskilt nämnts.”

 • Den andra internationella konferensen om vesikoureteral reflux hos barn arrangerades i juni 2015 av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med cirka 200 deltagare.
 • ”Vård, omsorg och stöd: För en hållbar utveckling i en demografi i förändring”, den 6:e internationella anhörigkonferensen, arrangerades med 600 deltagare i september 2015.
 • ”The European Symposium on Comminution & Classification ESCC” arrangerades av Chalmers i  september 2015 med cirka 200 deltagare.
 • Svenska Psykiatrikongressen arrangerades i mars 2015 med cirka 650 deltagare.

”Genom erfarenhet från tidigare år vet vi att välkomstmottagningen från Göteborgs stad har varit mycket uppskattad.”

 • ¨Go: Life in Future Orthopaedics¨ arrangerades i december 2015 med 400 deltagare.

”Mötet blir ett skyltfönster för Göteborgs möjligheter inom forskning, utbildning och produktion för framtidens ortopedi.”

 • ”Flerspråkighet i Forskning, Samhälle och Undervisning” arrangerades av Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet med maximalt 200 deltagare i mars 2015.

”Vi i organisationskommittén anser att en mottagning med måltid anordnad av Göteborgs Stad skulle ge konferensen extra betydelse och guldkant.”

 • Nordic Sleep Conference arrangerades av  Centrum för sömn- och vakenhetsstörning vid Sahlgrenska Akademin i maj 2015 med cirka 400 deltagare.
 • Kommunen bidrog till en mottagning för Bokmässans utländska gäster (cirka 100 000:- kronor)  i september 2015.
 • ”Ordet Fritt” anordnas i maj 2016 av Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) för cirkelledare, förtroendevalda, medlemsorganisationer och personal (omkring 1500 personer).
 • Nordiska kommunforskarkonferensen arrangerades i november 2015 med cirka 50 deltagare.
 • En kurs i strategisk miljöanalys för en grupp högre tjänstemän från Asien arrangerades i november 2015.

”Det skulle vara så trevligt om vi kunde hälsas välkomna av en representant från Göteborgs stad (borgmästaren eller ett kommunalråd?) under litet lättsamma förhållanden. Kanske någon som kan berätta litet kort om hur Göteborg arbetar med hållbarhetsfrågor?”

 • Spanska ridskolans ledning mottogs av borgmästaren i  juni 2015.
 • European Conference on X-Ray Spectrometry (EXRS) arrangeras i juni 2016 med cirka 300 deltagare av Göteborgs universitet.

”Det skulle också vara en ära om borgmästaren kan delta och hålla ett välkomsttal.”

 • Nordic Melanoma Meeting – årligt möte för kliniskt verksamma läkare och forskare inom Norden som arbetar med tumörsjukdomen malignt melanom –  med cirka 200 deltagare 2-4 september.
 • The European Forum of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) Christian Groups med cirka 130 deltagare i maj 2016.
 • Americas Cup med mottagning för 200 gäster i augusti 2015.

”Genom Americas Cup kan Göteborg manifestera Göteborg som norra Europas ledande hållbara evenemangsstad och visa upp ytterligare ett internationellt exempel på hur destinationen nyttjar staden som arena.”

 • Mottagning för cirka 800 internationella studenter vid Göteborgs universitet i september 2015.
Föregående

Kommunal chef i skolbänken en halv dag för 30 000 kronor

Nästa

Reklamen för Spårvägens kulturpris dyrare än prissumman