Polisen utreder som bekant inte alla anmälningar, men rättssystemet har ändå mycket att göra. Många vardagsbrott begås och många åker fast. Spanaren gör här en dykning i den flod av åtal som kommit till Göteborgs tingsrätt den senaste tiden. Häng med!

En 35-årig man stal 74 (!) chokladkakor på Willys. Tre personer tog fast honom. 35-åringen misshandlade en av de tre med sparkar och slag, och snodde plånboken för en av de andra.

Två tjejer, 16 och 17 år, har oberoende av varandra skaffat falska id-kort för att komma in på Valand. Det måste ha varit dåliga förfalskningar, för de avslöjades direkt. Brottet är urkundsförfalskning.

En kvinna satte falska streckkoder på tomburkar och fick pant utbetalad för burkar som egentligen inte var pantbara. Brottet rubriceras som bedrägligt beteende.

Vållande till kroppsskada åtalas en 59-årig cyklist för. Han körde mot färdriktningen på Skånegatans cykelbana. Följden blev frontkrock med en kvinnlig cyklist som ådrog sig brutna revben, skador i bakhuvudet och hjärnskakning.

En kvinnlig hundägare åtalas för vållande till kroppsskada. Hennes hund bet en besökare illa i bröstkorgen och låren.

Ännu en matte får svara inför rätten därför att hon haft för dålig kontroll på sin hund, som flög på en förbipasserande och bet henne i armen.

En 17-åring åker dit för olovlig lörning. Han trimmade sin moped så att den blev en motorcykel i lagens mening och körde den utan att ha mc-kort.

En sjöfyllerist gjorde så vilda svängar att båtens förtöjningslina fastnade i propellern och färden stoppade. Han hade 1,4 promille alkohol i blodet.

En annan sjöfyllerist åkte fast när han hade 0,7 promille och körde tokfort i Marstrands hamn.

En tredje sjöfyllerist med 2,1 promille gick först på grund och villade sedan bort sig totalt. Han skulle norrut för att komma hem, men styrde förvirrad söderut.

Panga rutor i hållplatser är ju populärt. En gärningsman har i alla fall åkt fast, han är 53 år och sparkade sönder en av rutorna vid Mariaplans hållplats. Brottet är skadegörelse, och så krävs han på 2 860 kronor i ersättning för glasrutan.

En kvinna som ansvarat för en idrottsklubbs försäljning av julkalendrar anklagas för att ha stulit drygt 9 000 kronor av intäkterna.

Att försöka skrämma poliser verbalt är ett brott: hot mot tjänsteman. En man ville hindra två polismän att följa upp en anmälan och ropade enligt åtalet bland annat: ”Snutjävlar jag ska skjuta er”, ”Jag ska hämta ett gevär och ladda det”, ”Spränger lägenheten om ni närmar er” och ”Fattar ni inte allvaret, jag har trotyl hemma, vet du ens vad det är snutjävel?”

Till slut ett par nedslag i den något grövre brottsligheten:

En man i 20-årsåldern lade ut en mobiltelefon till försäljning på Blocket. Tre köpare nappade och betalade 4 700, 4 900 respektive 4 700 kronor. Men någon telefon fick ingen av dem.

Grovt bedrägeri: En kvinna i 30-årsåldern har tagit emot 37 500 kronor vardera av tre personer i deposition för en andrahandslägenhet som inte fanns. Totalt lurade hon alltså till sig över 112 000 kronor.

Nog med brott för den här gången.

Föregående

Efter Spanarens avslöjande: Grävarna gör en halv pudel

Nästa

Aha, nu fattar jag vad Gårdalänken är