Havs- och Vattenmyndigheten, en av få statliga myndigheter placerade i Göteborg, får ny generaldirektör tidigast i mars.

När ansökningstiden gick ut natten till måndag hade ett 30-tal personer sökt tjänsten. Exakta antalet hade regeringskansliets personalchef Monica Andersson inte fått besked om vid Spanarens förfrågan.

Numera är det inte offentligt vilka de sökande är. Nyordningen infördes för några år sedan för att få fler personer att söka. Hur stor ökningen har blivit finns det inga tillförlitliga siffror på… för vad skall man jämföra med?

− Men att det är betydligt fler än tidigare som söker tjänsterna råder det ingen tvekan om, bekräftar Monica Andersson.

Hon fortsätter:

− Nu skall vi gå igenom ansökningshandlingarna i lugn och ro samt genomföra intervjuer med de mest intressanta sökandena. När det arbetet är klart kan jag inte säga men vi har nog inte vaskat fram en ny generaldirektör förrän tidigast i första halvan av mars.

Helt ny myndighet

Nyordningen infördes sedan det visat sig, att många kvalificerade personer inte ville skylta offentligt med att de sökte en ny och oftast högre tjänst. Detta av rädsla för att komma i en sämre dager på sin befintliga arbetsplats om deras ansökan skulle avslås.

Havs- och Vattenmyndigheten har funnits i Göteborg sedan starten 1 juli 2011. Då var myndigheten helt ny efter en sammanslagning mellan Fiskeriverket, även det placerat i Göteborg, och ett antal avdelningar i Naturvårdsverket.

Havs- och Vattenmyndigheten har bland annat ansvar för den framgångsrika kalkningen av försurade sjöar och vattendrag. Den har pågått sedan slutet av 1970-talet, fram till 2011 i Naturvårdsverkets regi, en verksamhet Sverige är bäst i världen på.

Den nya myndighetens första generaldirektör blev Björn Risinger, biolog bördig från Borås, med bland annat ett förflutet som länsråd i Malmö samt tidigare Naturvårdsverket. När Björn Risinger, 55, tillträdde tjänsten som generaldirektör för Naturvårdsverket 1 oktober förra året slöts alltså cirkeln.

Under sin tid i statens tjänst har han även bland annat varit ordförande för Artdatabanken 2001-2009.

Föregående

Regionen betalar miljoner efter sjukvårdsskandal

Nästa

Skärgårdsbor i uppror mot p-förslag på Saltholmen