Kommunens namnberedning föreslår fyra nya namn på platser i Göteborg – tre av dem kvinnliga. Förslagen: (Klicka på kartorna för att förstora)

Bunkeberget

 

1. Bunkeberget – ett ihåligt berg med park ovanpå snett emot SKF. Under parken finns en actionpark för bland annat skateboard och inlines. Bergrummet byggdes av SKF under kalla kriget – där skulle produktion hållas igång även efter bombangrepp.

Namnet Bunkeberget finns på flera håll i landet, skriver namnberedningen, och betecknar då ofta brant berg.

 

 

Hulda Mattsons Gångväg

 

2. Hulda Mattssons gångväg. Hulda var en profil i Utby – hon tog initiativ till att bygga Utby kyrka och samlade in pengar som gjorde bygget möjligt.

 

 

 

 

 

Dr Dahlströms gata

 

3. Emma Jacobssons trappor. Emma Jacobsson föddes 1883 i en judisk familj i Österrike. Hon studerade konst och doktorerade därefter i botanik. Så småningom hamnade hon i Sverige och var 1912-50 gift med Malte Jacobsson, som 1934 blev landshövding i Göteborg. Emma ledde hemindustrin Bohus Stickning 1939-69 och utvecklade också Bohusslöjd och butiken på Avenyn. Familjen Jacobsson bodde i Landala Egnahem, alltså nära den trappa som nu uppkallas efter Emma.

 

 

Dr Dahlströms gata

 

4. Doktor Dahlströms gata – en fortsättning på traditionen att namnge gator i Guldheden efter välkända personer i sjukvården. Namnet avser en nyanlagd gata som leder till ett nytt större bostadshus. Anna Dahlström-Nilsson föddes 1867 och var en pionjär – när hon blev medicine doktor i Uppsala 1908 var hon Sveriges andra och Göteborgs första kvinnliga läkare. Hon praktiserade sedan som ögonläkare i Göteborg.

Föregående

SD och M överens: Bygg inget kulturhus i Bergsjön!

Nästa

M-politiker vill stoppa försöket med sex timmars arbetsdag