Mattias Reck, uppkopplad cykeltränare. Foto: Willy Berglund
Mattias Reck, uppkopplad cykeltränare. Foto: Willy Berglund

Just nu kämpar stora delar av världseliten på cykel i Vuelta a Espana, Spanien runt. Några av dem styrs från Västra Frölunda.

Där sitter göteborgaren Mattias Reck, tränare för tyska proffslaget Giant – Alpecin, uppkopplad och kan följa vad varje enskild cyklist presterar varje sekund och i varje tramptag via en watträknare. Giant nöjer sig inte med att mäta puls. Via en effektmätare i vevpartiet kan Mattias Reck avläsa hur alla ligger till – och vart de är på väg i formhänseende.

– Trender och tendenser är viktigast, påpekar Mattias för Spanaren. Min uppgift är att tillsammans med sportdirektörerna (så kallas ledarna i cykellagen)analysera hur laget ska disponeras.

Giant hör till de första som utnyttjar de nya teknologimöjligheterna. Det är ingen billig verksamhet. Var och en av de 28 cyklisterna i laget, varav nio just nu tävlar i Spanien, disponerar tre cyklar. På alla tre sitter en wattmätare, som kostar motsvarande 20-30 000 kronor. Det blir uppåt två miljoner.

– Det är inte dyrt, inte med hänsyn till vad vi får ut av detta, tycker Mattias Reck.

Laget har två tränare och Mattias är ansvarig för flertalet åkare, bland andra de svenska bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson. Men den största stjärnan är John Degenkolb, en tysk som i år vunnit de två största endagstävlingar som finns: Milano – San Remo och Paris – Roubaix. Degenkolb har offentligt talat om Mattias Recks stöd, trots att det egentligen ska vara hemligt vem som tränar vilken cyklist.

Spanaren råkar veta att Reck också har hand om lagets andra stora stjärna, superspurtaren Marcel Kittel, och holländaren Tom Dumoulin, som just nu håller andraplatsen sammanlagt i Spanien runt.

Sökte ett jobb

Hur har en 44-årig familjefar och före detta lärare hamnat i den här situationen?

– Ibland har jag frågat mej samma sak själv, men jag sökte ett jobb och fick det. Det visade sej att Giant byggt upp en fantastisk sammanhållning och jag möttes med respekt direkt. Jag var lite orolig från början, för jag undrade ur det skulle vara att jobba med alla dessa världsstjärnor. Men när jag kom dit var min första reaktionen ”så unga dom är!”

Laget har sex sportdirektörer, som är med på tävlingarna, och två tränare som gör mest nytta i planeringen och själva träningen. Till sin hjälp har han en matematiker (!) i Holland, som hjälper till med dataanalyserna och följer pågående forskning.

– Jag ingår i performance team (ungefär: prestationsgruppen) och är en spindel i nätet när det gäller träning, kost och utrustning.

Kände fel

Om det behövs kan han ha daglig kontakt med cyklisterna.

– Strax före Spanien runt pratade jag på telefon med Degenkolb och han tyckte inte att det kändes så bra. Jag kunde direkt kolla wattfilerna och konstatera att han ”kände fel”. Det var ett positivt besked för honom.

Reck har tillgång till en enorm databas, register över tidigare tävlingar som jämförelsematerial, nyaste teknologi – men det handlar trots allt om idrott. Finns det utrymme för något oväntat, något överraskande?

– Jodå. Hur många wattfiler vi än har, så finns det fortfarande dagsform, känslor och självförtroende. Det tycker jag är skönt, säger Mattias Reck.

Föregående

Göteborg kan tvingas betala skadestånd till mobbad elev på Frölundaskolan

Nästa

Fritt fram för bisysslor i kommunen - bara två har förbjudits