Trots att kammarrätten gav Spanaren rätt i frågan om sekretessen kring den nya whistleblowerfunktionen envisas kommunstyrelsen med hemligstämpeln.

Hur framtida visselblåsare ska skyddas mot trakasserier från chefer, hur den svenska offentlighetsprincipen ska hanteras av det norska företaget som tar över whistleblowerfunktionen och hur tips ska hanteras och utredas förblir hemligt.

Åtminstone om kommunstyrelsen får som den vill.

Spanaren begärde i juni att få ut det vinnande anbudet i upphandlingen av whistleblowerfunktionen. Vinnaren är det norska företaget BDO. Då vi fick del av det 37-sidiga dokumentet (plus bilagor) var det mesta av betydelse överstruket med en tjock svart tuschpenna.

Spanaren överklagade sekretessen. Kammarrätten upphävde kommunens beslut och skickade tillbaks ärendet till kommunen för en ny sekretessprövning.

Kommunstyrelsen har, med visst dröjsmål,  kommit med ett nytt beslut. Det nya beslutet innehåller dock inget av det kammarrätten efterlyste – exempelvis ett motiv för sekretessen. Också vissa uppgifter som enligt anbudet ”är kända genom media” har sekretessbelagts.

Spanaren har överklagat också det nya beslutet och menar att det borde ligga i kommunens intresse att klargöra hur visselblåsare och deras tips ska hanteras om whistleblowerfunktionen ska kunna inge potentiella visselblåsare förtroende.

Läs dokumenten här!

 

Föregående

Dokument i sekretessärendet

Nästa

Kville vägrar ge sig – ny stortävling