– Han är en av mina närmaste medarbetare och jag har fullt förtroende för honon.

Det säger Renovas vd Ingrid Näsström om chefen som uttryckte sig antisemitiskt under en mötespaus.

En som var med på mötet berättar:

– Det var under en bensträckare vid ett möte med en leverantör i Sävenäs som  chefen, NN, tillfrågades om han var släkt med eller har känningar med (den kända familjen) NN.

– Svaret gavs direkt: ”Nej, jag är en äkta NN, de andra är judar!” 

Ingrid Näsström, vd Renova
Ingrid Näsström, vd Renova

Yttrandet upprörde visselblåsaren som skickade ett anonymt mejl till Ingrid Näsström. Som Spanaren tidigare berättat skickade hon det vidare till den utpekade chefen som på så sätt trodde sig kunna identifiera visselblåsaren. Chefen sa sig ha för avsikt att polisanmäla visselblåsaren för förtal.

I svar till visselblåsaren skriver Ingrid Näsström bland annat:

”Vi ser allvarligt på alla yttringar av rasism och beklagar naturligtvis om brevskrivaren har uppfattat uttalandet som nedvärderande och rasistiskt. Samtidigt är det vanskligt att döma eller bedöma en kollegas människosyn på ett olyckligt formulerat uttalande, taget ur ett sammanhang.”

Till Spanaren säger hon att chefen förnekat att han sagt vad visseblåsaren uppger.

Uppfattar du uttalandet som visselblåsaren återger det som antisemitiskt?

– Det är en hypotetisk fråga. Han förnekar att han sagt så.

Förstår du att visselblåsaren blev upprörd?

Renova Sävenäs. Foto: Niklas Maupoix (Renova)
Renova Sävenäs. Foto: Niklas Maupoix (Renova)

– Ja, jag förstår det om han uppfattat det som rasistiskt. Jag hoppas också att han förstår att det är ett missförstånd.

Visselblåsaren säger till Spanaren att det inte rör sig om något missförstånd. Och enligt Näsströms svar till visselblåsaren har chefen inte förnekat uttalandet – bara att det skulle vara antisemitiskt.

Läs Spanarens tidigare artikel Visselblåsare polisanmäls

FOTNOT:

”Allting går igen, ur tidens grums och mögel dyker upp ett skrämmande fantom”, sjöng Karl Gerhard i Den ökända hästen från Troja. Och om att ”de andra är judar och jag är arier” skrev Herbert Tingsten i ett förord till en bok – ”Den gula fläcken, utrotandet av 500 000 tyska judar” – som kom ut 1936:

”… inför ghettot kan även den eländigaste proletär känna stolthet över sin ariska börd. Simpelhet och gemenhet får här fria tyglar.”

Föregående

Kville vägrar ge sig – ny stortävling

Nästa

Personal i uppror på Valhallabadet