Någon i moderaterna i Göteborg har tydligen hemligt samröre med Västlänkens projektchef Bo Larsson – allt för att stoppa medlemmarna från att gå emot partilinjen?

Efter att via Facebook ha tagit del av Bo Larssons uttalande i fredags står det klart, att någon eller några högt uppsatta moderater (i förbundsstyrelsen?) har läckt internt partimaterial till denne statlige tjänsteman.

Det material som läckt ut är 14 motioner, som alla handlar om Västlänken och är mer eller mindre kritiska till den officiella partilinjen.

Skälet kan knappast vara annat än att få hjälp att argumentera mot alla de moderata medlemmar, som i motioner till förbundsstämman 30 maj kräver att Västlänken omprövas efter det senaste halvårets hårda debatt och kritik.

Moderaterna har själva på sin facebooksida bekräftat att det endast är förbundsstyrelsen som hittills har haft och skall ha haft tillgång till motionerna, inga offentliga handlingar ännu med andra ord. De säger att de inte vet vem som delat vad med vem.

Handlingarna ut

Normalt i ett parti är att inlämna motioner i skilda frågor till stämman. Såväl ombud som medlemmar har rätt att motionera. Motionerna tas emot och hanteras av styrelsen. Styrelsen skall i i god tid före förbundsstämman lämna förslag till stämmobeslut. Dessa skickas tillsammans med övriga handlingar ut till ombuden och blir först då offentliga.

I Moderaternas fall skedde det 15 maj..

Eftersom eventuell mailkonversation med Bo Larsson är att anse som allmän handling och rimligen borde vara diariefört på Trafikverket, går det att begära ut denna trafik som uppenbarligen har kommit från någon moderat förbundsstyrelseledamot.

Spanaren har erfarit att en fullmäktigeledamot från Vägvalet begärde ut denna eventuella mailtrafik under måndagen.

Det låter med andra ord som om Spanaren får anledning att återkomma med rapport om fler detaljer i den här intyrikata moderata affären – när eller om de kommer fram…

Många kommentarer på Facebook

Så här har det sett ut på Facebook sedan Lars Kerla skrev sitt inledande, avslöjande inlägg nedan:

Lars Kerla: Fick idag tillfälle att diskutera Västlänken med dess projektledare Bo Larsson på Korsvägen. Säkert hela tio minuter. Mycket självgod tyckte jag, men det är ju enkelt när man hemligstämplat sin egen budget.

Klevensparr från räddningstjänsten är enligt Larsson helt med på att skippa räddningstunneln. Deras protester är enligt Bo Larsson bara ett förhandlingsspel för att få resurser till ett träningscentra.

Jag tog upp moderatstämman med honom, och blev minst sagt förvånad när han påstod sig veta inte bara exakt hur många motioner som berörde Västlänken, han hade minsann läst dem allihop.

Bo Larsson sa:

– Det är 14 stycken och jag har läst dem alla.

Men det kanske är normalt inom moderaterna i Göteborg att en statlig tjänsteman läser deras interna partimotioner innan partiets demokratiskt valda stämmoombud får se dem?

Mattias Jansson: Klockrent

Fredrik Johansson: Avgå Jonas Ransgård!

Caroline Thelning: Har någon läst motionerna innan de är behandlade på stämman??? Är de offentliga handlingar? Hur har han kommit över dem? VEM har lämnat ut dom? Brukar det gå till så här? Då kan man ju lika gärna publicera dom på FB direkt??

Fredrik Johansson: De skall inte vara offentliga innan stämmohandlingarna är offentliggjorda i alla fall.

Maria Wennerbeck: Va…. och va??? Ska de nånsin behöva stå för någonting de gör… fel???

Caroline Thelning: Det blir bara värre och värre … var finns moralen? Var finns etiken? Var finns hederligheten? Vad vann den/de personer på att dela med sig av motionerna – trodde Ja-sägarna att de skulle få tips och råd av Bo-Jesus Larsson inför stämman? Med tanke på att hans standardsvar är ”vi löser detta” var det nog inte mycket bevänt med den hjälpen …

Peter Nilsson: Det börjar dyka upp reklam för Västlänken på olika media, ett projekt som skall vara klart om ca 10-15 år. Förstår inte syftet, visste inte att våra trängselskattepengar skall gå till att omvända oss icke troende, utan att de skulle gå till att gräva en tunnel för icke göteborgare.

Rolf Bergman: SKANDAL om han har haft tillgång till motionerna!!

Ja ungefär så här har tongångarna gått i tråden på Facebook sedan Lars Kerla avslöjade, att Västlänkens projektledare Bo Larsson i fredags påstod sig ha läst alla.

Den som vill läsa alla kommentarer kan följa denna länk.

Föregående

Aktiebolag inte välkomna att driva friskola i Göteborg

Nästa

Misslyckad teatersatsning för 16-åringar