Beställardirektören Ralph Harlid är missnöjd med uppgörelsen med Citysjukhuset som politikerna pressade fram.

– Det försvårar för oss i processen med Hagakliniken, säger Ralph Harlid i en intervju med de revisorer som granskat affären.

Hagakliniken har behandlats tuffare än Citysjukhuset +7 efter liknande anklagelser om miljonfusk.

Hagakliniken krävdes på återbetalning, polisanmäldes och förlorade avtalen med regionen.

Sedan förundersökningen  lades ned den 20 december 2013 stämde Hagakliniken regionen och kräver ett skadestånd på 38 miljoner kronor.

Åtminstone Frank Andersson (S) tror att Hagakliniken kommer att vinna processen enligt vad han sa vid ett besök på Hagakliniken i maj förra året. Det kan ha varit ett av skälen till att han pressade fram en överenskommelse med Citysjukhuset.

– När ni vinner i rätten så kommer vi att ifrågasätta hur det här sköts, säger Frank Andersson i det av Spanaren återgivna samtalet.

(Se Hagakliniken kräver regionen på 38 miljoner i skadestånd)

Att i det läget göra upp i godo med Citysjukhuset – som krävts på större belopp än Hagakliniken – är problematiskt ur många synpunkter.

Ulla Bäckekihl, juridisk rådgivare på Västra Götalandsregionen, säger i en intervju med revisorerna som granskat affären bland annat så här:

– Det ger bilden av att man (regionen) häver avtal med nysvenskar i ytterområden, men inte för fina sjukhus på fina gatan.

– Vi skulle ha sagt upp City också för att behandla dem lika.

Hon berättar också att hon sagt till politikerna att de inte kan behandla Citysjukhuset annorlunda än Hagakliniken och de andra privatläkare som regionen haft tvist med.

–  Men Ralph har blivit pressad både av regiondirektören och av politiker, säger hon.

Ralph Harlid säger själv att han ”nog förespråkat uppsägning av avtal” med Citysjukhuset eftersom de ”inte gav oss möjlighet att granska samt att vi begärt tillbaks pengar”.

Från början krävde regionen 4,6 miljoner av Citysjukhuset. Summan baserades delvis på en stickprovskontroll. Regionens juridiska rådgivare varnade för att stickprov inte skull räcka som bevis vid en rättegång. Ralph Harlid planerade därför att göra en fördjupad kontroll men stoppades. Istället tvingade politikerna fram  en uppgörelse med en återbetalning av 1,9 miljoner.

 

SPANAREN NÄSTA VECKA: Citysjukhuset slår tillbaka!

Föregående

Frank Andersson (S) beredd att avgå efter Spanarens avslöjande

Nästa

Primärvårdsdirektören: "Befängt hantera privata vårdgivare annorlunda"