Skithuspapper har blivit det nya samtalsämnet kring matbordet för de äldre  på det kommunala äldreboendet.

– Jag trodde inte det var sant. Det är verkligen skamligt att ta betalt för sådant, tycker Agda Persson, 90 +.

Att fattigpensionärerer, som knappt har något över, ska behöva betala för självklarheter upprör dem.

Agda Persson bestämde sig för att ta reda på varför.

Föreståndaren svarade att de borde ha betalat för pappret redan tidigare. Och att de skulle vara glada för att de dittills sluppit betala.

– Jag undrade hur de tror att vi gamla, som knappt orkar gå, ska gå ut på torget och köpa eget toapapper. Och om vi inte har något, ska vi göra i byxorna då eller? Då blir ju tvätten mycket dyrare, sa Agda till föreståndaren.

Då lovade föreståndaren att organisera inköpen av toapapper och lägga kostnaden på avgiften.

Men Agda är fortfarande upprörd. Utöver hyra (för ett rum utan pentry) på 5 600 kronor, lagad mat för cirka 3 000 kronor kommer kostnaden för hemtjänsten på drygt 1 700 kronor  för personal som städar, tömmer sopor och svarar på ringningar.

Kunde då inte toapapperet ingå?

Något enkelt svar finns inte. Är toapapper en förbrukningsartikel eller en hygienartikel?

Blöjor, vilket många av de äldre behöver, belastar sjukvården. Blöjor skrivs ut, som vore de medicin, och tas då inte från det personliga minimibeloppet var och en har rätt till.

Om nu toapapper ingår i det som kallas förbrukningsvaror, så beräknas kostnaden för alla sådana uppgå till 98 kronor i månaden för människor över 65 år som bor på äldreboenden. I den summan ingår exempelvis tvättmedel, diskmedel, skokräm, vård och skötsel av kläder och skor, såpa och batterier.

Alla taxor är konstruerade för att människor med låga pensioner ska få behålla en anständig summa pengar när deras pension inte täcker kommunens kostnader, uppger taxeexperter i Göteborg.

I vilka hem de boende alltid har betalat sitt toapapper och på vilka de började att betala 1 november är oklart. Men det finns fortfarande äldreboenden som erbjuder fritt toapapper. En enkel koll visar att toapppapersgenerositet finns inom olika SDN – från Örgryte i öster till Askim i väster. Men även Lundby på Hisingen erbjuder gratis toapapper.

Agda Persson heter i verkligheten något annat.

Föregående

Misslyckat röstköpsförsök

Nästa

Inget skydd för visselblåsare i Göteborg