Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) anklagas för att ha försökt stoppa en filminspelning från ett samrådsmöte om de nya stadsplanerna som ska möjliggöra Västlänkens stationer i Haga och vid Centralen.

På Youtube publiceras klipp ur inspelningar från ett samrådsmöte den 4 november där Kamne agerat: Se filmen här

Videoklipp på Youtube visar hur kommunalrådet Ulf Kamne (MP) försöker hindra att ett samrådsmöte om Västlänken filmas.
Videoklipp på Youtube visar hur kommunalrådet Ulf Kamne (MP) försöker hindra att ett samrådsmöte om Västlänken filmas.

– Det är inte bara Kamne som försökt stoppa oss från att filma. I det här klippet är det även kommunikationsansvarig Anette Palle som försöker. Men jag har mer material som jag inte lagt ut än där även tjänstemän från Trafikverket försökt att stoppa inspelningen, säger Nicolas Sahlqvist, som är kritisk til Västlänken. 

Svensk lag förbjuder censur. 

Det innebär att ingen myndighet i förväg kan lägga sig i vad som publiceras (i tidningar, radio, tv eller på internet). Eventuella tryckfrihets- eller yttrandefrihetsbrott kan endast beivras i efterhand.

Att Nicolas Sahlqvist skulle gjort sig skyldig till något brott genom att filma ett offentligt möte är dock uteslutet. Det finns inget som förbjuder en sådan inspelning för senare publicering.

Ulf Kamne medger att han försökt påverka mer än en person som  filmat mötet.

Så här skriver Ulf Kamne på facebook;:    

Ulf Kamne
Ulf Kamne

”Nej, jag har inte stoppat någon filminspelning. Jag har fått frågor om en film från ett informationsmöte där det påstås att jag stoppar den. Så var det inte. Filmningen blev inte stoppad utan filmaren själv avbröt (eller fortsatte kanske efter det klippet som visades, jag vet inte). 

Tidigare under kvällen hade en annan fiilmare blivit ombedd att inte filma personer i lokalen och då lovat att enbart ”ta bilder” av powerpointpresentationen. När jag såg att en annan person satt och filmade åhörarna som jag uppfattade det, gick jag fram och sa: ”uppfattade du inte att människor inte ville bli filmade” eller något liknande. När filmaren då säger ”nej det uppfattade jag inte” och sen ”står det skrivet någonstans?” sa jag att ”nej, nej, det gör det inte det var en uppmaning bara” och så lämnade jag honom.

Så om han slutade filma var det hans eget beslut, ingen annans.

Sen under hela kvällen satt den första filmaren och filmade och jag tror även den som lagt ut länken hade sin kamera framme.”

Redan de påtryckningar som Kamne medger att filmarna utsatts för och som bekräftas i de inspelningar som publicerats på youtube (för att till exempel inte filma deltagare på mötet) kan strida mot yttrande- och tryckfrihetslagstiftningen eftersom påtryckningarna  kommer från personer som företräder en myndighet.

På Kamnes facebooksida har några läsare kommenterat saken:

”Slingra dig allt du kan, detta är bara ytterligare ett exempel på den så kallade Göteborgsandan”, skriver en.

”Varför skall det vara så svårt för dig att tala sanning, ser du inte ett samband mellan sanningstalande politiker och förtroende/respekt??”, skriver en annan.

Samrådsmötena presenteras så här på Göteborgs stads hemsida:

”Den 30 september 2014 beslutade byggnadsnämnden att detaljplanerna för två av Västlänkens stationer, Haga och Centralen, ska gå ut på samråd. Nu har du möjlighet att lämna dina åsikter och vara med och påverka.”

”Samrådet pågår 15 oktober – 25 november och kommer att ställas ut på olika platser i Göteborg i olika omfattning. Allt material  finns tillgängligt och utställt på stadsbyggnadskontoret och på goteborg.se/plan- och byggprojekt från 15 oktober. Samrådsmöten för allmänheten kommer att äga rum 4 och 13 november. ”

Många av deltagarna på samrådsmötet den 4 november kände att deras åsikter betydde lika litet som folkmajoritetens åsikt i folkomröstningen om trängselskatt.

läs också: Filmare JO-anmäler…

Föregående

Filmare JO-anmäler kommunen

Nästa

Göteborg mycket mer bilfientligt än Stockholm och Malmö