Ilskan över att Göteborgs makthavare – oavsett partitillhörighet – tycks strunta i resultatet av folkomröstningen om trängselskatten tar sig många uttryck.

Lördagen den 22 november, kockan 13.00, arrangeras en demonstration från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg under parollerna:

– Nej till orättvis trängselskatt

– Nej till förstörande Västlänk

– Ja till demokrati

Till kommunen strömmar också protesterna in från arga och upprörda göteborgare som anser att politikerna sviker sitt demokratiska uppdrag. Trots löften om att ta hänsyn till den rådgivande folkomröstningen om valdeltagandet blev stort och utslaget tydligt, så jobbar etablissemanget på som om ingenting hänt.

”Inte rätt utöva maktmissbruk”

Några röster ur brevskörden i kommunens brevlåda:

”Det är inget ansvar att inte lyssna på väljarna. Det visar att det förtroende ni fått som folkvalda missbrukas. Då man tror sig veta bäst. Man har som politiker inte per automatik rätt att utöva maktmissbruk.”

”Annelie 4 år går snabbt du bäddar för ett ännu större nederlag 2018”

”Jag vill bara säga en sak. Tar ni inte bort trängselskatten efter det rungande nejet. Kommer jag aldrig mer att rösta på nått parti. Allra minst dig (Anneli Hulthén) och ni andra som är inblandade i det beslutet. Man gör inte så mot sina medborgare. Hur fan tänker ni du? Snacka om att föraktet bara ökar. Va fan ska man rösta för egentligen. Vet du inte vad demokrati är?”

”Det är inte ofta direktdemokrati tillämpas, synd att ni inte vet hur man hanterar det.”

”Förakt mot demokratin.”

”Politiker talar alltid om hur viktigt det är att ta sin chans var 4:e år och rösta för det är den enda gången man kan verkligen påverka. Ni har nu visat stort förakt för demokratin och med hjälp av Johnny Magnussons frågestund med GP vet vi nu att ni alltid planerade att få igenom det här med smyg och floskla bort kärnfrågan med strunt om miljö, trängsel osv… Förakt för demokratin är vad det är.”

”Avstånd mellan folkvalda och folket”

”Så himla synd, man blir lite deppig av det avstånd det finns mellan de folkvalda och folket. Jättetråkigt, men en påminnelse om varför politik är så universellt ansett som korruption. Vi är inte förskonade här uppe heller, bara att det är finare runt kanterna.”

”Detta projekt innebär nog för mycket pengar och fina tillägg på CV för politiker, företag och medier. För att inte tala om egoförlusten att montera ner tullarna.”

”Trots att till och med valsedeln innehöll argument om att rösta JA!! så röstade Göteborg nej, folket sa nej, ni ska tjäna folket, inte smörja på varandra i makten.”

”Har tyvärr tappat allt förtroende för dig. Ta bort Västlänken och säg upp avtalet!”

”Det är rent av för jävligt att Hulthén m fl kan få sitta kvar. Göteborg saknar totalt ett moget eller rimligt ledarskap som bara förstör staden och relationen till politiken, demokratin och våra skattepengar.”

”Hur kan ni med att gå emot en majoritet av Göteborgs invånare? Ni låtsas vara en demokrati och påstår er jobba för folket men allt ni gör är att jobba för er själva och alla företag inblandade i Västsvenska paketet.”

”Är ni smartare än Göteborgs invånare? Är vi för dumma för att ta våra egna beslut?”

”Ni har noll förtroende kvar från mig, hela vägen från dom mörkblåa till de ljusrosa och röda.”

”Demokratin dog lite till i Sverige idag, en sorglig dag.”

”Jag röstade nej i folkomröstningen betr trängselskatt, inte för att jag vill att trängselskatten skall försvinna (den är säkert bra för/mot miljön utan för att jag är mycket mycket mycket emot det Västsvenska paketet som jag tror kommer att förstöra hela vår stad. Ni märkte att vi fick problem redan när ni ”småduttade” nu i vinter/vår – det kommer att…. titta på Gårda!!!”

”Ni låtsas vara en demokrati och påstår er jobba för folket men allt ni gör är att jobba för er själva och alla företag inblandade i Västsvenska paketet.”

”Ett NEJ är alltid ett NEJ!”

”Vad F A N är poängen att rösta i detta land ifall ni inte lyssnar på folket? Om ni inte ens bryr er vad vi tycker kan ni lika gärna köra ert *** race.”

”Bilen behagligare än bussen”

”Och minska att folk kör mer bil, finns ett sätt, i alla fall vilket jag hade följt. Bättre kollektivtrafik och gör den billigare. Ett månadskort kostar 800 kr, och bussarna är fulla, kommer inte i tid. Det är något behagligare och ta bilen, och visst, bensinräkningen ligger på 1600 istället. Men jag kommer i tid, och slipper trängas. BÖRJA LYSSNA PÅ FOLKET!!!!”

”Hej Annelie.
Har du och dina kollegor inte förstått det hela med att vara folkvalda?
Ni undrar varför folk inte röstar, varför förtroendet för er är i botten.
Förstår du fortfarande inte?
Hur kan ni bara med och köra över en folkomröstning?”

”Ursäkta, men nu blir jag rent…
…förbannad!
Vi göteborgare har på ett tydligt demokratiskt sätt röstat på att trängselskatten skall bort.
Visserligen rådgivande men så tydligt att det blir rent provokativt för er att gå emot det folk ni själva representerar.
Om ni inte följer folkets tydliga budskap lovar jag att göra mitt yttersta för att motarbeta er!”

”Ni måste inse att politik bygger på förtroende, på att ni representerar kommunens invånare, och genom uttalandet idag har ni nu förbrukat det lilla förtroende som återstår.”

”Skäms för att vara Göteborgare!!!!! Du och Dina vänner har varit med och haft ett val om trängselskatten och som alla vet blev resultatet av folkomröstningen att nej rösterna vann, men……..

Varför gör man ett val och sedan nonchalerar resultatet??????
Förstår Du att gräsrötterna har eller får ett politikerförakt?????”

”Ni har idag bevisat att våra röster har ingen betydelse när det gäller trängselskatten.

Jag tar lärdom av det och kommer aldrig att rösta och deltar i något val.”

”Hej förstår inte politiker fungerar. Ni har ju distanserat er fullständigt från vanligt folk. Först driver ni igenom trängselskatt på ett mer eller mindre suspekt sätt utan ha med er väljarna… Sen kan man ju tycka att det är närmast tjänstefel att genomföra en dyr folkomröstning i en sak som redan genomförd, framför allt när ni inte tänker bry er om resultatet.”

”Hej Anneli,
Jag vill bara uttrycka min stora besvikelse över vad ni idag har kommit överens om idag ihop med avtalsparterna angående Västsvenska paketet!
I synnerhet du som representerar ett parti som har sina rötter i värden som medbestämmande och demokrati. Det visar på en stor arrogans att fullständigt negligera en rådgivande folkomröstning med tydligt resultat, kart ställd fråga och högt valdeltagande, skäms på er!”

”Jag har alltid haft den goda föreställningen att om man är Socialdemokrat så betyder det att man är för demokrati och därmed följer och respekterar medborgarnas vilja. Efter att ha sett Dig i TV igår, där Du så helt utan betänkligheter uttryckt total likgiltighet för den rådgivande folkomröstningen om trängselskatt, så är Du varken demokrat eller Socialdemokrat.”

”En sorgens dag för demokratin och medborgarnas inflytande! Vilken svekdebatt väntar icke nu!!!”

 

 

 

Föregående

Göran Johansson fick aldrig frågan

Nästa

Folkomröstningen kostade en och en halv miljon