Öppna Göteborg kom inte in i fullmäktige. Inte den här gången. Av allt att döma kommer nämligen partiet att jobba vidare, åtminstone fram till nästa val.

Holger Wassgren
Holger Wassgren

— Till 2018 kommer göteborgarna att vara mogna och vi själva bättre förberedda, säger Holger Wassgren, partiets ordförande, som inte visar några som helst tecken på besvikelse. Han låter snarast upprymd när jag får tag på honom guppande i svag vind ute på Rivöfjorden i höjd med Vinga. Efter en intensiv valrörelse rensar han hjärnan på sjön och tar vara på sensommarens sista riktigt varma och soliga dag.

Valarbetet har gått väldigt bra, tycker Holger Wassgren, givet de resurser som stått till buds. Budgeten har varit mycket begränsad men han är nöjd med partimedlemmarnas insatser.

— Vi har delat ut 50.000 broschyrer och täckt alla vallokaler med valsedlar men det tar tid att tränga igenom. Frågan måste få mogna fram. Tids nog kommer folk att upptäcka korruptionen och vilja göra någonting åt den.

Det är i alla fall fler som fått upp ögonen för Öppna Göteborgs frågor om korruption och illojal maktutövning än nånsin tidigare, tack vare valrörelsen, menar Holger Wassgren. Där partimedlemmarna varit som mest aktiva har det dessutom givit utdelning i form av fler röster än snittet vilket bådar gott inför framtiden.

Styrelsen för Öppna Göteborg har ännu inte träffats efter valet men ett möte är planerat till veckan. Det kommer att följas av en stämma senare i höst då medlemmarna får ta ställning till fortsättningen. Holger Wassgren låter emellertid lika positiv som vanligt, trots det svaga valresultatet.

Mandatfördelningen. Klicka på grafiken för att förstora!
Mandatfördelningen. Klicka på grafiken för att förstora!

— Det var full rulle i lokalen i onsdags så verksamheten fortsätter, berättar han.

— Som jag ser det har vi tre ben att stå på: granskningsgruppen som är entusiastisk inför att fortsätta jobba vidare, redaktionen för Spanaren som jag förstår tänker jobba på och debattgruppen som verkar vilja fortsätta jobba, så jag ser positivt på framtiden för Öppna Göteborg.

Bristen på ekonomiska medel verkar ha varit det största problemet för partiet även om många enskilda varit offervilliga. Nu får man heller inget partistöd. Hur ser ekonomin ut för partiet?

— Vi har inga skulder och vi har sagt upp lokalen men folk som lånat partiet pengar mot återbetalning efter att vi kommit in i fullmäktige kommer inte att kunna få dom tillbaka.

Även om pengar varit en bristvara och sannolikt kommer att vara det även i framtiden har erfarenheterna av partiarbetet varit berikande för alla aktiva.

Klicka på diagrammet för att förstora!
Klicka på diagrammet för att förstora!

— Vi har lärt oss jättemycket, om korruption och om mycket annat. Och vi har lyckats bilda ett parti. Trots den turbulens som varit har vi lyckats med en hel del. Vem hade trott det för nio månader sen?

Över 6 000 röster för Öppna Göteborg

Den slutliga röstsammanräkningen visar att Öppna Göteborg samlade 6 070 röster vilket motsvarar 1,82 procent av samtliga. Det räckte inte till mandat.

Så här fördelades rösterna över stan:

Väster: 1 868 röster,  2,15 %

Centrum: 1 637 röster,  1,94 %

Hisingen:  1 651 röster, 1,85 %

Öster: 914 röster, 1,26 %

Partiets grundare, Dennis Töllborg, fick 2 179 personröster. Det gjorde honom till Göteborgs åttonde populäraste politiker (räknat på antal personröster) efter (i nämnd ordning)  Anneli Hulthén (S), Martin Wannholt (M), Jonas Ransgård (M), Hampus Magnusson (M), Helene Odenljung (FP), Theo Papaioannou (VV)  och David Lega (KD).

Hos valmyndigheten kan du se hur rösterna fördelades i ditt närområde. Klicka HÄR

Föregående

Göteborgarna sade nej i vrede

Nästa

P-plats kostar mer än en svindyr lägenhet